Topartikelen over Zodebemester
Wat is een zodebemester?
Het aanbrengen van mest in de zode moet uitspoeling van meststoffen, ammoniakvervluchting en stankoverlast beperken. Mestinjectie komt op grasland bijna niet meer voor in Nederland. Echter is er veel gebruik gemaakt van zodebemesting door een zodebemester. Bij deze methode is de mest toegediend in sleufjes. Daarna zijn deze sleufjes dichtgedrukt. De sleufdiepte is drie tot vijf centimeter en de afstand tussen sleufjes varieert tussen de 15 en 25 centimeter. De mestgift bedraagt daarmee ongeveer twintig tot dertig kuub per hectare. Voor zodebemesting zijn getrokken tanks, maar ook zelfrijdende machines beschikbaar.
Sleufkouter
Sleufkouter is een ondiepe zodebemesting en een tussenvorm van sleepvoeten en zodebemesten. De mestgift bedraagt hierbij vijftien tot dertig kuub per hectare. Op de veen- en kleigronden is met name sleepvoeten en sleufkouter toegepast en op zandgronden zodebemesting en sleufkouter. Door de ondiepe werking vraagt de sleepvoetenmachine een beperkte trekkracht. De sleufkouter en zodebemester vragen meer trekkracht naarmate ze ook dieper werken. Als nadeel bij de sleufkouter en zodebemester noemt men soms het open blijven staan en het uitdragen van de sleuven. Bij de sleepvoetenmachine is besmeuring van het gras met mest als nadeel genoemd.
Aanbieders van bemestingstechnieken
Voor bemestingstechnieken kunt u aankloppen bij partijen zoals Joskin, Vredo, Duport, Vervaet, Kaweco, Schouten, Jako, Peecon, Slootsmid, Schuitemaker en Veenhuis, Strautmann, Annaburger, SGT/Bauer, Fuchs, Zunhammer, Kotte, Briri, Fliegl, Ipsam, Challenger, Samson Agro en Pichon.
Tot slot, wilt u meer weten? Lees hieronder dan meer!