Er zijn in Nederland meerdere partijen die in maiszaad handelen. En elke aanbieder promoot zijn eigen maisrassen. Wat we vaak zien is dat men op deze manier insteekt om zoveel mogelijk te verkopen. Maar wordt de veehouder hier nou echt verder meegeholpen? Agrotechnics Nederland BV heeft een eigen kijk op dit vraagstuk.
Welke maisras is geschikt?
Vragen als welk maisras bij welke veehouder het beste past, welk maisras op welke grondsoort het beste groeit, worden nogal eens naar de achtergrond verdrongen. Daarnaast moeten we eerlijk zijn: Iedereen praat over het beste ras. Maar bestaat deze wel?
Bij Agrotechnics staat altijd de vraag wat de boer wil, centraal. Teelt hij snijmais of korrelmais? Hoe ziet het rantsoen eruit? Welk bodemtype heeft hij en wanneer kan er gezaaid worden? In de zoektocht naar het best passende maisras voor u als boer spelen vele vragen.
Iedereen kent de rassenlijsten van mais. Een overzicht van tal van rassen die bij elkaar zijn gevoegd. En alle rassen scoren hoge punten op de verschillende onderdelen.
Landbouwkundige eigenschappen onderschat
Echter, de landbouwkundige eigenschappen worden vaak onderschat. Vorig jaar haalden sommige rassen de eindstreep van het groeiseizoen niet omdat ze omwaaiden. Dit jaar zien we grote verschillen in de kolfzetting. In een landklimaat, zoals in voormalig Oost-Duitsland, waar Agrotechnics ook actief is, wordt op een heel andere manier met de rassenkeuze omgegaan, aldus Ron Cox. Daar kiest een boer voor zekerheid boven het laatste puntje voederwaarde. Daarbij is het ras maar een klein stukje van de teelt. Met name die teelt is het dan ook waar Agrotechnics zich continue mee bezig houd: structuur van de bodem, technieken en optimale bemesting om een zo goed mogelijke wortelontwikkeling te bewerkstelligen. Allemaal belangrijke elementen binnen de teelt die zullen resulteren in beter weerbaardere planten.
Maar ook de strenge bemestingsnormen en extremere weeromstandigheden pleiten om te kiezen voor zekerheid bij een ras. Minder mest en minder water vraagt ook om weerbaardere planten. Cox pleit hierbij ook voor ruimere zaaiafstanden.
Maisrassen uit het Agrotechnics assortiment
Enkele voorbeelden van maisrassen uit het Agrotechnics assortiment zijn Rosomak, Dirigent en MAS 12H. Rosomak is vergelijkbaar in korrelopbrengst met een ras als Millesim. Daarbij is Rosomak landbouwkundig gezien beresterk en heeft het een prima droogtetolerantie. Dirigent is op zijn beurt top in verteerbaarheid, zetmeel en standvastigheid. Daarnaast laat Dirigent in dit moeilijke teeltjaar nagenoeg geen builenbrand zien. Dit in tegenstelling tot andere maisrassen. Tenslotte is er nog de MAS 12H, een ras wat erg gezond is. Dit ras liet in 2017 vrijwel geen maiskopbrand zien, terwijl andere rassen het totaal lieten afweten.
Maisrassenlijst
Om even terug te komen op de rassenlijst van mais. Deze lijst is een gemiddelde van meerdere locaties in Nederland. Agrotechnics benadert de maiskeuze op een andere manier. Cox legt uit: "Ons werkgebied strekt zich uit over Nederland, België, Duitsland, Denemarken en Polen. Hierdoor heb je klimatologisch grotere verschillen. Wanneer een ras als Dirigent overal uitblinkt in standvastigheid, zetmeel en verteerbaarheid, dan weten wij dat zo'n ras breed inzetbaar is." Op deze werkwijze ontstaat een rassenlijst, gebasseerd op ervaringen van gebruikers in de praktijk. Cox geeft aan: "Een eerlijkere rassenlijst bestaat er niet." Daarbij worden deze rassen in eigen screeningsvelden getoetst met rassen van de rassenlijst.
"Durf nadelen te zien en te benoemen"
Echter moet niet vergeten worden dat iedere genetica zijn voor- én nadelen heeft. Cox: "Agrotechnics probeert open en transparant te zijn. Iedereen heeft het altijd over de voordelen maar durf de nadelen van een maisras ook te benoemen. Deze nadelen haal je niet uit een rassenlijst, die haal je meer uit de praktijk."
Meer eiwit van eigen bodem
Momenteel staat meer eiwit van eigen bodem sterk in de belangstelling. In deze teelten heeft Agrotechnics ruime ervaring. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- Gras/klaver/luzernemengsels
- Mais met bonen
- Luzerne en andere vlinderbloemigen
Deze teelten bieden mogelijkheden, al vraagt dit wel de nodige input en de juiste voorbereidingen van de teler. Wilt u meer weten over deze teelten? Kom dan naar de Demodag "Show how to grow" van 4 september aanstaande. Hier kunt u alles over dit, en andere onderwerpen, te weten komen. Klik hier om u aan te melden!
Bewustwording
Ruwvoerwinning vraagt om een akkerbouwkundige aanpak, hiervan dienen veehouders zich bewust te zijn. Cox geeft aan: "De beste boer met het slechtste ras komt immers verder als de slechtste boer met het beste ras!"
Bron: Agrotechnics