Eerder deze week kwamen de belangrijkste weermodellen met een duidelijk signaal dat het de komende week wel eens erg heet kon gaan worden. Het ziet er naar uit dat die signalen uit gaan komen en dat we een paar zeer hete dagen in Nederland gaan krijgen.
Eerst nog forse onweer
Voordat de hitte ons land bereikt krijgen we zaterdag eerst nog te maken met stevige buien. De buien trekken zaterdagochtend vanaf de Noordzee het land binnen en kunnen fors uit gaan pakken. Er is kans op onweer, windstoten en lokaal kan ook veel water vallen in korte tijd. In het oosten en zuidoosten begint de dag nog wel met zon en daar kan de temperatuur flink oplopen. De maxima liggen in het zuidoosten morgen tussen 25 en 28 graden. Buienradar meldt dat normaal zomerse onweersbuien pas tegen de avond vallen, maar dat zal dit keer totaal anders zijn. De eerste bui kan al in de ochtend gaan vallen en dit wordt naarmate de dag vordert alleen maar erger.
's Middags gaat in het westen geleidelijk de zon doorbreken en vallen er juist in het binnenland stevige buien.
Zondag en maandag overgangsdagen
Zondag en maandag zijn een soort van overgangsdagen. Zondag zijn er perioden met zon en blijft het op de meeste plaatsen droog. Misschien dat er in het noorden en oosten nog een buitje valt uit een grote stapelwolk. Van noord naar zuid wordt het 21 tot 26 graden. Maandag wordt het nog wat warmer en misschien wordt het in het zuidoosten al 30 graden. In het noorden is er kans op meer bewolking en blijft de temperatuur steken tussen 24 en 26 graden. Zowel zondag als maandag heeft de wind nog een westelijke tot zuidwestelijke voorkeur.
Vanaf dinsdag tropisch
Dinsdag heeft een hogedrukgebied zich genesteld boven Duitsland en Polen en wordt de stroming in Nederland zuidoostelijk. Zeer warme en ook droge lucht kan ons land dan bereiken en de temperatuur schiet omhoog. Onder een brandende zon wordt het 28 graden op de Wadden en 32 graden in Limburg. In het grootste deel van het land wordt het al tropische warm. Woensdag gaan de temperaturen nog verder omhoog en kan het regionaal (ruim) 35 graden worden. De wind is overwegend zwak en brengt niet direct verkoeling. De stranden zullen deze dagen vollopen, daar kan een duik in de Noordzee nog voor afkoeling zorgen en dinsdag steekt er mogelijk ook nog een bries van zee op.
Vanaf donderdag meer onzekerheid
Donderdag heeft het er ook nog alle schijn van dat het in het grootste deel van het land tropisch wordt met maxima tussen 30 en 35 graden. In het zuiden is het niet uitgesloten dat het nog warmer wordt. Zowel het Europees model als het Amerikaans model laten donderdagmiddag langs de zuidgrens temperaturen zien tussen 36 en 38 graden. (Lokaal nog hoger, maar dat durf ik niet eens op te schrijven). Deze extreme hitte is een optie, maar nog wel ver weg. De komende dagen moet duidelijker gaan worden of we echt deze kant op gaan. Gaat het gebeuren dan gaan er wel weer warmterecords sneuvelen. Vanaf vrijdag neemt de kans op regen en onweersbuien toe, maar is er ook nog een aanzienlijke kans dat de maxima (ruim) boven 25 graden blijven.
Regionale hittegolf
Met al die warmte in het verschiet is de kans uitermate groot dat in het zuidoosten van het land een hittegolf in de maak is. Gisteren en eergisteren werd het op diverse plaatsen in het zuiden en zuidoosten al 25 graden. Dit weekend worden ook maxima van 25 graden of hoger verwacht in Limburg. Als dan volgende week de drie tropische dagen een feit zijn kunnen we van een regionale hittegolf spreken.
Of de landelijke hittegolf ook lukt is nog de vraag. Het moet dan in De Bilt vijf dagen op rij 25 graden of meer worden waarvan 3 dagen 30 graden of meer. Dit zal alleen lukken als de hitte ook na donderdag blijft aanhouden en dat is de vraag. Beide modellen zinspelen nu op de mogelijkheid dat de hitte vrijdag verdreven wordt door onweersbuien.
Zonkracht
Voor veel mensen zal de aanstaande hitte te veel van het goede zijn. Het best voor hen is om verkoeling in huis te zoeken bij een ventilator of beter een airco. De minima liggen in eerste instantie rond 15 graden. Het is dan een optie om het huis een beetje te luchten. Tijdens de hitte is het advies zoveel mogelijk alles dicht houden anders komt de warmte naar binnen. De zonaanbidders moeten rekening houden met een sterke zonkracht. de verwachte waarde ligt tussen 7 en 8 tijdens de tropische dagen. Een onbeschermde huid kan dan makkelijk verbranden.
Droogte
Vanaf zaterdag valt er voorlopig geen neerslag meer. De temperatuur schiet omhoog en ook de zon laat zich veel zien. Dit heeft gevolg dat de droogte alsmaar verder zal gaan toenemen en ook voorzien we het risico op natuurbranden in de loop van de week groter worden. Mogelijk dat er vrijdag 26 juli weer buien gaan komen, maar ook die buien zullen de droogte niet doen verdwijnen.
Zinderende hitte in Frankrijk en Spanje
Vakantievierder die hun vertier in Spanje en Frankrijk zoeken moeten ook rekening houden met extreme hitte. In Spanje is het deze dagen al tussen 35 en 43 graden. begin volgende week komt daar ook Frankrijk bij. Wanneer wij onze warmste dagen in Nederland beleven is het in het noorden van Frankrijk zeer waarschijnlijk dat het daar boven de 40 graden wordt.
De grafiek laat goed zien dat er vanaf vrijdag een onzekere situatie gaat ontstaan. In de twee paarse cirkels zien we bundeltjes uitkomsten. Een flink aantal uitkomsten zitten nog steeds op de warme koers, maar er is ook duidelijk een bundel tussen de 20-25 graden. Dus we moeten het afwachten.
Dagrecords
Het decaderecord (3e decade juli) werd vorig jaar gevestigd. In Arcen werd het op 26 juli 38,2 graden. Dit is ook de hoogst gemeten temperatuur in juli.
De hoogst gemeten temperatuur in Nederland op een officieel KNMI meetpunt is 38,6 graden. Op 23 augustus 1944 werd deze temperatuur gemeten in Warnsveld.
Bron: WeerPlaza, Buienradar