Het is geen nieuws meer als we vermelden dat het momenteel droog is in Nederland. Overal in de lande snakken akkers en natuurgebieden naar water. En ook de weersvoorspellingen lijken mensen soms op het verkeerde been te brengen. Veel regen lijkt er nog niet aan te komen. Volgende week gaat het eerder nog warmer te worden. Toch?
Als er gekeken wordt naar de meteorologische zomer dan gaat op vele plaatsen de eerste helft van deze zomer recorddroog verlopen. In de eerste helft van de maand juli viel er bijvoorbeeld vrijwel nergens meer dan 15 mm regen.
Het droogste was het in Vlissingen met welgeteld 1,8 mm meter in de eerste helft van juli. In het Zeeuwse Wilhelminadorp viel 5,5 mm. Maar ook in Noord-Brabant kwam er nauwelijks regen: de neerslagmeters in Gilze-Rijen kwamen niet verder dan 2,5 mm. In De Bilt viel bij het KNMI nog het meeste met 12,5 mm regen. Echter, sinds het begin van de neerslagmetingen in Nederland in 1906, is het in deze regio nooit zo droog geweest. Het droogterecord wordt veroorzaakt door de al uitzonderlijk droog verlopen maand juni, gevolgd door het extreme weer van de afgelopen halve maand juli.
Ondanks dat is het oude record niet eens zo heel oud. In 2006 viel er in Hupsel (Gld) 16,4 mm. Het oude record voor De Bilt lag op 25,5 mm, ook daterend uit 2006. Daar is de eerste helft van deze zomer dus goed ondergedoken. In normale situaties valt er in de eerste helft van juli gemiddeld 110 mm regen, gemiddeld genomen over het hele land. Wat er nu in 2018 in dezelfde periode is gevallen, is amper een tiende deel hiervan.
Droogteperiode
Wanneer er op een bepaalde locatie in een periode van 20 aaneengesloten dagen geen meetbare neerslag valt, is er sprake van een droogteperiode. In grote delen van het land is daar echter al enige tijd sprake van. Op een enkele plek is het sinds 7 juni al aanhoudend droog. Afgelopen dinsdag vielen er enkele buien, waardoor op verschillende plaatsen de droogteperiode is geëindigd. Een nieuwe droogteperiode, dus 20 aaneengesloten dagen zonder meetbare neerslag, zit er hoogstwaarschijnlijk niet meer in.
Zomer drijft temperaturen verder omhoog, maar is 40 graden reëel?
Maandag 16 juni kwam het nieuws naar voren dat uit de nieuwste weermodellen is gebleken dat het volgende week warm gaat worden. Erg warm. Een enkel model gaf zelfs aan dat de temperatuur tot over de 40 graden zou kunnen lopen. 40 graden, dat is uitzonderlijk voor een land als Nederland. De hoogste temperatuur die ooit in ons land is gemeten staat op 38,6 graden in Warnsveld. Dat de temperatuur na het weekend opnieuw zal gaan oplopen, is wel met grote zekerheid te zeggen. Echter, die veelbesproken '40-gradengrens' gaat hoogstwaarschijnlijk niet behaald worden. Volgens WeerPlaza ligt er een kans van 50% dat de temperaturen tussen de 30-35 graden zullen komen te liggen. En met zulke tropische temperaturen wordt het nog warm zat.
Landelijke hittegolf
Ondanks dat de 40 graden waarschijnlijk niet behaald gaan worden, wordt het wel warm. En daarmee is de kans op een hittegolf groot aanwezig. Regionale hittegolven moeten sowieso te lukken zijn, met name op de Veluwe, in het Midden en Zuid-Oosten van Nederland. Maar ook een landelijke hittegolf valt niet uit te sluiten. De tropische dagen die voorhanden lijken te zijn liggen ook mogelijk klaar voor De Bilt. De laatste keer dat er sprake van een landelijke hittegolf was, was in 2015 van 30 juni tot 5 juli. In deze periode werd in Maastricht de één-na-hoogste temperatuur van 38,2 graden gemeten.
Kleine kans op buien bieden geen oplossing voor droogteproblemen
Wanneer gaat het dan wel weer regenen? Dit weekend en ook maandag is het nog overal droog met flink wat ruimte voor de zon. Heel misschien dat er door de warmte in het uiterste zuidoosten een enkele regen- en onweersbui kan ontstaan, maar veel zal dit niet gaan voorstellen. Vanaf dinsdag 24 juli wordt de kans op een dagelijkse bui wel langzaamaan wat groter maar desondanks blijven de neerslagkansen erg klein. De meeste buien zullen zich regionaal opstellen en daarbij blijft het op vele plaatsen dus droog. Let echter wel op: De buien die kunnen vallen gaan de droogteproblemen niet oplossen. De verwachte neerslaghoeveelheden worden slechts druppels op een gloeiende plaat. Letterlijk.
Landelijk neerslagtekort opweg naar recordjaar 1976
Het landelijke gemiddelde neerslagtekort is inmiddels opgelopen naar ruim 200 millimeter. De droogte is het meest uitgesproken in het noorden van de Achterhoek, met een neerslagtekort van lokaal meer dan 250 millimeter. Gezien de voorspellingen lijken er voorlopig geen grote regenhoeveelheden aan te komen. Daarmee is 2018 hard opweg om met het grootste neerslagtekort sinds het recordjaar 1976 te maken te krijgen.
Kortom, er is nog flink wat neerslag nodig om het neerslagtekort serieus te willen verminderen.
Bron: Weerplaza