Tijdens een workshop over het verwerken van vaste mest en maaisel tot compost toonde LMC Gennep de CMC ST 300 compostfrees. De compostkeermachine van Compost Systems werd aangedreven door een Massey Ferguson 7719. De workshop vond op 5 juli 2023 plaats bij Aeres Farms/Warmonderhof in Dronten in het kader van de BioVelddag.
Voor de workshop had Robert Baggermans van LMC Gennep de halfgedragen CMC ST 300 van loonbedrijf Hoekstra uit Oosterzee (Fr.) laten komen. Deze machine met een werkbreedte van drie meter is volgens Baggermans bij uitstek geschikt voor kleinschalig composteren.
Hoe zet je compost om?
Belangrijk bij het omzetten van compost is dat de ril van buiten naar binnen wordt omgezet om een homogeen product te krijgen. Daarnaast is het essentieel de temperatuur in de gaten te houden. “Boven de zestig graden Celsius gaan onkruiden en ziektekiemen dood. Boven de zeventig graden verdwijnen voedingsstoffen. Dat moet je voor zijn en de bult op tijd omzetten”, vertelt Baggermans. Hij merkt dat de vraag naar composteringsmachines toeneemt. “De grond schreeuwt om organische stof”, is zijn indruk.
De compostkeerder van Compost Systems is ook leverbaar in werkbreedtes van 200, 250, 350 en 400 centimeter. Er zijn halfgedragen en getrokken uitvoeringen leverbaar.
Compostkeermachine laat zich niet kennen bij lastig materiaal
Tijdens de workshop werd de compostkeerder aangedreven door een Massey Ferguson 7719 met 190 pk. Bij een ril van maximaal 2,5 meter hoog kan er per uur ongeveer honderd meter worden omgezet. Het materiaal dat de compostkeerder tijdens de demo moest omzetten was niet ideaal, aldus Baggermans. “Er zit teveel zand in. Zand laat zich niet composteren. Bovendien haalt het de lucht uit de compost en beïnvloedt het de temperatuur.” De compostkeerder liet zich echter niet kennen en zette de compostril moeiteloos om.
Tekst en beeld: Gerben Hofman