Een krachtpatser, zo typeert Gertjan Vossebelt van Loon- en grondverzetbedrijf Vossebelt uit Rijssen zijn Massey Ferguson 7720. Een machine waarvan bij de aanschaf de kop er al af was. De MF is speciaal gekocht voor het zware werk en specifiek voor het ploegen. Niet toevallig dus dat de trekker op de foto is gezet juist met het ploegen van maisstoppelland, om dat geschikt te maken voor veldbonen. De foto is verkozen tot Trekker van de maand mei.
Massey Ferguson 7720 voor het zware werk
“De Massey Ferguson 7720 is een allround trekker. We doen er eigenlijk alles mee. Nu met name veel ploegwerk, maar ook voor de kipper voor transportwerk. Het is wel een krachtpatser, dat doet die ook echt. Het is de enige MF die we op ons loonbedrijf in grondverzet en akkerbouw hebben, maar hij doet altijd het zware werk.”
“We waren destijds op zoek naar een andere trekker. We hadden best wel wat contact met dealer Veldman in Mariënheem, maar we hadden er eigenlijk nooit een trekker van. Zij hadden een demo staan, wat natuurlijk qua prijsstelling wel aantrekkelijk was. Via die weg hebben we de MF gekocht.”
Hefvermogen van de Massey Ferguson 7720
“De nieuwe trekker zochten we omdat we van een vier- een vijfschaarploeg zijn gegaan. We hadden altijd een John Deere, maar die kon het niet meer trekken. MF heeft een behoorlijk hefvermogen, daarom is de keuze toen op die trekker gevallen. Omdat het een demo was, was de kop er mooi af.”
Eigenlijk ‘te luxe’
“Het is een hele mooie trekker, mits je er een vaste jongen op hebt zitten. De MF 7720 is namelijk geen trekker waar je iedereen mee weg kunt sturen. Dat zit ‘m vooral in de bediening. Eigenlijk zit er te veel op; de trekker is te luxe. Daardoor kun je niet zomaar tegen iemand zeggen ‘neem jij die trekker vandaag maar even mee’. We werken altijd met eigen personeel, geen inhuur, dus dat scheelt.”
Strokenristers
“Achter de trekker hangt een Lemken vijfschaarploeg. We hebben voor strokenristers gekozen voor de brandstofbesparing en omdat we klanten hebben zitten op verschillende grondsoorten. Dankzij het rister kunnen we uit de voeten op zand, maar ook op veengrond. Het plakt nooit aan. Hier zijn we echt mee te pas. Eigenlijk hebben we altijd Lemken gehad, maar de vorige ploeg hebben we maar twee jaar gehad. Daar konden we niet mee uit de voeten. Waar het dan in zit… De ene keer wil het goed ploegen en de andere keer krijg je het niet fijn. Qua afstelling konden we het niet krijgen zoals wij het graag wilden. Gek genoeg hebben we nu precies dezelfde uitvoering, alleen was de vorige een paar jaar ouder natuurlijk. De ploeg waar we nu mee werken is drie jaar en dit is echt een Lemken-ploeg zoals we dat gewend waren.”
Veldbonen
“Op de foto zijn we veldbonenland aan het ploegen bij ons in Rijssen. We telen altijd zelf drie of vier hectare. Dan kun je ook mooi glb-punten pakken en dat bevalt goed. We waren vroeg in het jaar om de maisstoppel onder te werken. We wilden vroeg veldbonen zaaien vanwege de nattigheid. Normaal doen we dat in oktober/november maar dat lukte niet, daarom hebben we in februari gezaaid. We ploegen doorgaans zo’n 25 tot 30 centimeter.”
Bijspringen
“Ons loonbedrijf is actief in grondverzet en akkerbouw en hebben acht man personeel. We hebben zelf ook melkvee, wat veelal de taak van mijn broer is. Iedereen springt bij waar dan ook in het bedrijf. We hebben geen vaste machines of werkzaamheden. Je moet alles kunnen. Voederbieten is nog een specialisme van ons. Vooral door onze eigen ervaring, en elk jaar groeit dat nog uit onder de collega-melkveehouders.”
Zelf meedoen met de Trekker van de Week? Stuur hier jouw foto in!
Tekst: Martin de Vries