Kaweco-techniek is klaar voor ontwikkelingen rond accuraat en exact bemesten
Bufferstroken, stikstofruimte, uitspoeling van nutriënten. Met alle uitdagingen die er liggen op het gebied van bemesting worden precisietechnieken steeds belangrijker. Bij Reesink Production in het Gelderse Hengelo zijn ze met Kaweco continu bezig om machines te bouwen die onder andere geschikt zijn voor lagere precieze doseringen. Ook Nabij Infrarood (NIR) maakt daar onderdeel vanuit, want als je weet wat er in de mest zit, kun je die nutriënten ook precies uitrijden. Volgens Nick Selman (verkoop Kaweco Nederland) benadert de sensortechniek inmiddels volledige nauwkeurigheid. “Uiteindelijk vraagt precisietoediening van mest om accurate en exacte technieken.”
Is Kaweco al klaar voor de toekomst?
Met de sensoren van het Italiaanse Dinamica Generale (via Agri-oplossingen) worden de bemestingstechnieken van Kaweco klaar gemaakt voor de toekomst. De uitwisseling met de hakselaar maakt de techniek een mogelijk verdienmodel voor loonwerkers, stipt Nick Selman aan.
“Wat is meerwaarde van deze data?”
Nick Selman
“Er is de laatste jaren veel discussie geweest over de nauwkeurigheid van de sensor. Ook de kosten en het verdienmodel hangen daar aan vast. Klopt het, zijn de waarden in de mest juist? Wat is meerwaarde van deze data? Is de klant er bereid voor te betalen?”
NIR-techniek
“Toen de NIR-techniek opkwam hebben we als fabrikant er naar geïnformeerd en uiteindelijk ook in geïnvesteerd. Er zijn vergelijkingen gemaakt met de waarden uit laboratoria. Toen zag je nog wel een te grote afwijking. Het afgelopen seizoen is de bemestingstechniek van Gubbels Agro uit Broekland uitgevoerd met de sensor van Dinamica Generale. Daar zien we dat de analyse van de sensor voor 99 procent bij de werkelijkheid zit. Bij de andere aanbieders, de meest gangbare NIR-sensoren in de markt, is dat altijd de discussie geweest.”
Steeds efficiënter worden
Selman stipt met de optie voor een NIR-sensor één van de onderdelen van de precisietechnieken aan. De noodzaak om mest steeds efficiënter in te zetten en de mineralen beter te benutten, wordt steeds groter. “Maar in grasland wordt niet vijf of zes keer over hetzelfde spoortje gereden. Je wilt ook capaciteit houden. Met sectieschakeling kun je er voor zorgen dat er geen overlap ontstaat tijdens het bemesten.”
De techniek moet daar echter ook geschikt voor zijn. “Denk aan de aansturing van de tank. Als er secties gesloten zijn, dan moet er minder mest naar de bemester worden gepompt om toch dezelfde dosering per hectare te behouden.”
Nadenken bij schakelen
Bij Kaweco kiezen ze vanwege de trend naar preciezer toedienen veel voor hydraulisch aangedreven pompen. “Dit houdt in dat de verdringerpomp wordt aangedreven door een hydromotor en -pomp van Linde. Het voordeel is dat je de meststroom traploos en snelheidsafhankelijk kunt aansturen. Hierdoor kun je bij elke snelheid van de trekker de gewenste gift halen. Bovendien kan het systeem snel bijsturen, bijvoorbeeld bij het openen of sluiten van secties.”
Een bijkomend voordeel van hydraulisch aangedreven mestpompen en de mogelijkheid voor sectieschakeling is dat er minder overbemesting is en de mest zo efficiënt wordt benut. “Als je tussen vijf tot dertien secties kunt schakelen, voorkom je overlap. Bij het uitgeren van het perceel wil je ook snel kunnen schakelen om de desgewenste gift aan te passen.”
Dosering
“Tegenwoordig zien we de variaties tussen de tien, vijftien tot twintig kuub mest waarmee het land op wordt gereden.” Dit zal nog efficiënter worden als je met een NIR-sensor kunt inspelen op het groeibeeld van het grasland. Naast Gubbels Agro heeft voor het aankomende seizoen ook loonbedrijf Nijmeijer Kuipers uit Nutter geïnvesteerd in een Kaweco Double Twin Shift met een NIR-sensor. “Hij kan nu onder andere op basis van stikstof en fosfaat doseren. Dit bepaalt uiteindelijk ook of en in welke hoeveelheid je nog kunstmest of een vloeibare variant wilt toevoegen.”
Voordelen van VF-banden bij behoud van bodemleven
Volgens Selman gaat de ontwikkeling van de mesttechniek bij Kaweco steeds minder over machine en meer over bodemleven. “Het gaat over structuur van de bodem. Over met minder mest en weinig insporing wel zoveel mogelijk van het grasland halen. Bovendien wil je wel op tijd bemesten, zodat het gras eerder gaat groeien. Maar je moet er wel voor zorgen dat je aan de zode minder kapot rijdt.”
De Kaweco-machines kunnen optioneel uitgerust met grote wielkasten met VF-banden in combinatie met een luchtdrukwisselsysteem waardoor met een lage druk op het land gereden kan worden “Zo kun je met hogere spanning over de weg en kies je voor een lage spanning in het veld. Dan moet je wel banden hebben met een passende draaglast.”
Meest optimale keuze bij Kaweco
Bij Kaweco wordt voor de getrokken machines altijd gekozen voor stalen tanken. “Wij kiezen bewust voor stalen mesttanken omdat bij dit materiaal de levensduur van de machine het meest optimaal is. Daarnaast geloven wij dat verschil in eigen gewicht ten opzichte van een kunststof tank te verwaarlozen is.” Waar de omvang van de tank kleiner wordt, ziet Selman de bemesters juist breder worden, om de capaciteit in het veld te verhogen.
Kaweco Double Twin Shift populair onder loonwerkers
De Double Twin Shift is momenteel het meest populaire model voor de loonwerker. “Met vier hoge grote banden die we kunnen uitschuiven.” Ook de Profi II is een hardloper in het assortiment. “Van acht kuubs varianten tot een drie-asser van dertig kuub. We hebben zo een mooie machine beschikbaar voor de kleine veeboer tot de grote loonwerker.”
De Profi III is een model in het grotere segment en wordt gezien als een echte loonwerkerstank. Selman is eerlijk dat de verkoop van deze uitvoering wat achterblijft. “Want we merken ook dat grotere bedrijven investeren in kleinere compacte machines met laag gewicht, die toch de gewenste capaciteit geven.”
De toekomst van NIR-techniek
En de toekomst van de NIR-techniek? Bevindt die zich nu op een kantelpunt? “Deze sensor benadert de waarheid. Het grote probleem is denk ik dat voor de meeste melkveebedrijven, exact en accuraat mest uitrijden nog geen leidend voorwerp is. De waardes die worden afgegeven kunnen echter nog wel eens beter zijn dan uit lab. Er zit nog geen keurmerk op. Als dat gaat komen, zal het in sneltreinvaart doorzetten. Als loonbedrijf je daar op gaat investeren, zit daar in potentie het verdien model. De vraag is of de melkveehouder bereid is om er meer voor te betalen.”
“Ik denk echter dat je het grote plaatje moet schetsen. Voor boeren is het moeilijk te vergelijken hoeveel meer gras of mais je hierdoor krijgt. Aan de andere kant gaan we steeds minder bemesten, maar moet het resultaat wel beter. Hoeveel stikstof of fosfaat je per hectare uitrijdt was altijd een aanname. Dat krijgen we nu scherp in beeld. Misschien moeten we niet in kuubs per hectare gaan denken, maar meer droge stof of in kilogram nutriënten per hectare. Dat is een grote omslag.”
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Reesink Production
HET HELE ARTIKEL LEZEN?
Met een abonnement op vakblad de Loonwerker ontvangt u elf keer per jaar het laatste nieuws. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. Ontvang hem thuis op de mat!