Ook op een van de warmste augustusdagen van dit jaar (32 graden op de thermometer) was Loonbedrijf Schimmel uit Scherpenzeel volop bezig met de grasoogst. Op een perceel in de omgeving van Langbroek werd veertig hectare gras gehakseld met een Claas Jaguar 950. Het gras werd in een Schuitemaker-silagewagen van 45 kuub geblazen en daarna naar de kuil gereden op het melkveebedrijf.
Loonbedrijf Schimmel uit Scherpenzeel bestaat al sinds 1987. Het loonbedrijf werkt inmiddels met 45 man personeel. Zo’n veertig procent bestaat uit agrarisch loonwerk, eveneens zo’n veertig procent uit grondverzet en zo’n twintig procent uit cultuurtechnische werkzaamheden.
Volgens directeur Jan-Bart Schimmel zijn de omstandigheden dit jaar tot nog toe vrij extreem geweest door de vele regenval. “Het is eigenlijk in november 2023 regenachtig geworden en dat hield aan tot eind april dit voorjaar. Wij konden daardoor soms gewoonweg het land niet op om werkzaamheden uit te voeren. En als het dan heel mooi weer was een bepaalde periode, dan waren we extreem druk om alle werkzaamheden voor klanten uit te voeren.”
Voor deze grasoogst wordt een Claas PU300-grasbek ingezet.
Volgens de directeur is het bedrijf fan van Fendt-tractoren. Reden om voor één tractormerk te gaan, is omdat dan ook slechts van één merk onderdelen nodig zijn. De onderdelen haalt Schimmel bijvoorbeeld bij Mechan Groep in Achterveld. Van de 45 man personeel zijn vier man monteur. Maar Schimmel houdt van flexibel personeel en twee van de vier monteurs zijn, als er weinig onderhoudswerk nodig is, bezig in het loonwerk.
Jaguar’s ook voor oogst van gras
De afgelopen weken heeft Loonbedrijf Schimmel veel grasoogst gedaan voor boeren uit de omgeving. Op het moment van ons bezoek zijn medewerkers van Loonbedrijf Schimmel net bezig om voor een melkveebedrijf in Langbroek het gras te oogsten. Dit doen ze met dezelfde Claas Jaguar’s als in de maisoogst, alleen zit er in dit geval een Claas PU300-grasbek voorop.
De mais- en grasbekken wisselen de medewerkers van Schimmel zelf in samenwerking met De Kruyf uit Nijkerk/Appel gaandeweg het oogstseizoen. Door het warme weer doet de grasoogst veel stof opwaaien. Volgens Jaguar-chauffeur Kem ligt er niet zo heel veel gras op dit perceel, maar voordeel is wel dat ze door kunnen werken.
Snelheid van een jaguar
Op de rechte stukken worden snelheden van 45 kilometer per uur. gehaald. Als grap, maar wel heel toepasselijk in verband met de enorme snelheid waarmee geoogst kan worden, heeft de Jaguar-chauffeur de achterkant van de machine zwart bestickerd met de ogen van een jaguar (het roofdier) er op.
Naast de Claas Jaguar 950 rijdt natuurlijk een Fendt, een 828, met een Schuitemaker-silagewagen waar het gras ingeblazen wordt. Naast silagewagens van Schuitemaker gebruikt Loonbedrijf Schimmel ook wel silagewagens van Kaweco.
Chauffeur Kem heeft de jaguar-ogen op zich gericht.
In de Gelderse Vallei wordt volgens Schimmel nog veel gehakseld. Hij schat dat zo’n zeventig procent van het gras de kuil in gaat en zo’n dertig procent inbalen.
Op het moment van schrijven is Loonbedrijf Schimmel op een aantal graspercelen begonnen met de vierde snede, zo ook hier in Langbroek. De directeur verwacht dat er dit jaar, gezien het weer, ook nog wel een vijfde en eventueel zesde snede komt.
Claas Xerion 4000 in gras
De kuil bij de melkveehouder in Langbroek wordt in dit geval aangereden met een Volvo L60G-shovel. Sinds deze zomer zet het Scherpenzeelse loonbedrijf, als een van de weinige loonbedrijven in Nederland, ook een Claas Xerion 4000 in om gras- en maiskuilen aan te rijden.
Tekst: Dick van Doorn
Beeld: Dick van Doorn en Loonbedrijf Schimmel
Hét vakblad voor de agrarische loonwerker
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit vakblad de Loonwerker gelezen. Ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
Vakblad de Loonwerker behandelt vaktechniek, gebruikerservaringen en visies van fabrikanten en collega’s in terugkerende rubrieken zoals ‘Machine in de kijker’ en ‘Loonwerker in beeld’. Het beschrijft de laatste ontwikkelingen in trends van de sector waarmee het een onmisbaar vakblad is voor de agrarische loonwerker.
Shop direct een jaarabonnement of bekijk alle mogelijkheden via deloonwerker.nl/abonneren.
Vakblad de Loonwerker is een uitgave van Prosu.