Het combinen van rogge, haver of spelt in de omgeving van Markelo trekt doorgaans veel bekijks. De Claas Matador Gigant uit 1965 is een stukje materieel erfgoed, waarmee Lars Krijgsman uit Markelo ieder jaar nog altijd de nodige meters dorst. “De Gigant is ook daadwerkelijk gigantisch. Een echte loonwerkmachine met verleden in het loonwerk.”
Hakselploeg 7
Lars Krijgsman hakselde samen met twee vrienden voor de Matador met een getrokken Fahr M66-combine. Met de jongens van de ‘Hakselploeg 7’ wordt het werk met tweezelfrijdende Fox-hakselaars geklaard. Toen de ene vriend geen tijd meer had voor de hobby en de ander naar Canada emigreerde leek het hakselen met het oude materieel te verwateren.
“Een getrokken hakselaar werkt eigenlijk net als een balenpers. Dat werkt het mooiste en kan eigenlijk niet anders dan met z’n drieën”, vertelt Krijgsman. Juist op dat moment kwam de Claas Matador Gigant op z’n pad. Een zelfrijdende machine die bij Loonbedrijf Vels uit Angerlo aan het verstoffen was.
Verkoop van de Claas Matador Gigant
“De schoonzonen van de toen ruim negentigjarige Wim Vels waren bezig met het verkopen van de inventaris. Wim Vels was zelf in die tijd nog honderd procent bij. De regeling van het gas op de machine liep vast. Dat kost het nodige sleutelwerk. Het was een gokje dat ik voor een klein bedrag wel wilde nemen. Eigenlijk wilde Wim Vels niet verkopen. Het goede doel en het werken op onze Hakseldag heeft ons door de ballotage getrokken. Anders was het niet gelukt. Het is jammer dat twee jaar later Wim Vels begon te dementeren. Zo kan het helaas gaan.”
Claas Matador Gigant met 3.000 tot 4.000 uren op de teller
De Matador Gigant heeft naar schatting tussen de drie- tot vierduizend uren op de teller sinds 1965. “Het is gewoon echt een groot ding. Je hebt eigenlijk twee varianten van de Matador. De Standard is de boerenversie, vier cilinders en met een smallere bek dan de Gigant. Die heeft zes cilinders en een bek van drie meter.”
Het enorme gestalte van de combine uit 1965 trekt tijdens de oogstwerkzaamheden veel bekijks. Voor Markelokaal worden verschillende percelen in de buurt van Markelo op traditionele wijze gedorst.
Heeft u ook zelf een machine of werktuig die flink wat uren op de teller heeft? Tip de redactie en mail naar deloonwerker@prosu.nl.
HET HELE ARTIKEL LEZEN?
Met een abonnement op vakblad de Loonwerker ontvangt u elf keer per jaar het laatste nieuws. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. Ontvang hem thuis op de mat!