In 1949 ontwierp Amazone de eerste D1 zaaimachine. In 1966 lanceerde Amazone voor het eerst een zaaicombinatie bestaande uit een eg en een D4-zaaimachine. Dit vernieuwend proces betekende voor boeren een gigantische stap vooruit en voor Amazone het begin van een historisch succes. De combinatie van grondbewerking en zaaien bespaarde namelijk heel wat tijd en zorgde voor een gelijkmatige opkomst.
Na 75 jaar ontwerpt Amazone steeds meer vernuftige systemen die zijn aangepast aan de interactie van zaaibedbereiding, herverdichting en uitzaaien van gewassen. Naast gemonteerde en geïntegreerde mechanische en pneumatische zaaimachines omvat het Amazone-assortiment nu ook vele andere modellen. Daartoe behoren de Cirrus-zaaicombinaties, de Primera DMC-tandzaaimachine en verschillende solo-zaaimachines, zoals de Citan met een werkbreedte tot 15 meter.
Oorsprong van de Amazone-zaaimachine met de D1
De oorsprong van de zaaimachine gaat terug tot 1949. In dat jaar ontwierp Heinrich Dreyer, zoon van de oprichter van het bedrijf, samen met de heer Kademann de eerste D1 zaaimachine met een werkbreedte van 2 meter, uitgerust met het innovatieve Elite verdeelwiel voor het zaaien van fijne zaden en normale zaden. Deze zaaimachine heeft een revolutie teweeggebracht in het zaaien van zaden; in tegenstelling tot de zaaimachines van die tijd, was het niet nodig om het distributiewiel op de D1 te vervangen.
Legendarische D4
Vanaf 1966 verscheen voor het eerst de legendarische D4 zaaimachine in combinatie met de RE rotorkopeg op de markt. De D4 was zo populair dat Amazone vier jaar later al zo’n 4.000 exemplaren per jaar produceerde en daarmee veruit de Duitse marktleider werd. Aanvankelijk was de D4 alleen verkrijgbaar in 3 meter, daarna in werkbreedtes van 2,5 meter tot 4 meter en met behulp van een machinedrager tot maar liefst 8 meter. Het latere D7-model, geïntroduceerd in 1972, is uitgegroeid tot een van de best verkochte zaaimachines ter wereld.
Met de introductie van de RPD DrillStar, een zaaimachine, bood Amazone al in 1988 de eerste bandenpakkerwals aan als alternatief voor kooirollen en pakkerwals. De bandenpakkerwals zorgde voor de streepsgewijze aandrukking van de grond en werd in 1998 verder geoptimaliseerd met de introductie van de bandenpakkerwalsmatrix.
De nieuwste aanwinst bij de mechanische zaaicombinaties is de Cataya met een nauwkeurig verdeelsysteem, een elektrisch aangedreven verdeelas en een centraal bediencentrum voor snelle afstelling en kalibratie van het verdeelsysteem.
Introductie van pneumatische zaaimachines
Vanaf 1995 werd het principe van de pneumatische zaaimachine in het assortiment geïntegreerd, naast de reeds gekende mechanische zaaimachines. Het begon met een pneumatische fronttank, gecombineerd met een rotoreg en een bandenpakker zaaieenheid. Deze Avant zaaicombinatie met fronttank is vandaag de dag nog steeds verkrijgbaar in een vernieuwdeuitvoering, met werkbreedtes tot 6 meter.
Innovaties bleven volgen, zoals de bekende AD-P pneumatische opbouwzaaimachine, maar ook andere nieuwigheden tot aan de huidige Centaya. De Centaya is uitgerust met een elektrisch aangedreven zaaddoseereenheid en kan worden uitgerust met TwinTeC kouters met dubbele schijven of RoTeC pro met enkele schijven.
Om te voldoen aan de vraag naar grotere zaaicombinaties in combinatie met grondbewerkingsmachines, bood Amazone in 2001 de Cirrus aan, een snelle zaaimachine met zaaibedbereiding, in werkbreedtes van 3 tot 6 meter. Het vlaggenschip van deze productlijn is de onlangs gepresenteerde Cirrus Grand met een werkbreedte van 9meter.
Nieuwe standaard bij zaaimachines van Amazone
Met de introductie van de NT direct-zaaimachine en zijn opvolger, de Primera DMC, voor no-till, mulch en conventioneel zaaien, kon Dr. Heinz Dreyer een nieuwe standaard zetten. De uitvinding van de kouter maakte het mogelijk om direct te zaaien op onbewerkte gronden. Naast de Primera DMC is het assortiment cultivatorzaaimachines in het afgelopen decennium verrijkt met de Cayena en Condor. Dankzij hun speciale zaaieenheden en grote werkbreedtes tot maar liefst 15 meter maken deze twee zaaimachines een grotere capaciteir mogelijk op verschillende grondsoorten.
Met dit brede assortiment biedt Amazone haar klanten verschillende zaaimachines en zaaimethodes in werkbreedtes van 2,5 tot 15 meter.
Het doel van de ontwikkelaars is doorheen al de jaren altijd hetzelfde gebleven: het ontwikkelen en implementeren van innovatieve ideeën die klanten in staat stellen om met steeds grotere precisie, flexibiliteit en efficiëntie te werken. De zaaimachine neemt immers een sleutelpositie in op boerderijen, ongeacht de teeltmethoden. Perfect zaaien is de basis voor hoge opbrengsten.
Amazone-zaaimachine van de toekomst
De Cirrus snelzaaimachine staat voor een state-of-the-art zaaiproces; het zet zijn voordelen niet alleen in bij het zaaien na ploegen en mulchzaaien, maar ook bij Minimum Till zaaien, met beperkte of zelfs geen voorafgaande voorbereiding. Een toepassing van drie verschillende producten op drie verschillende aflegpunten in het Triple-Shoot proces is eenvoudig te implementeren met de Cirrus. De Cirrus biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om in één werkgang op verschillende plaatsen naast het zaad, kunstmest aan te brengen. Bovendien worden de zaaihoeveelheden van de verschillende producten plaatsspecifiek aangepast door het gebruik van taakkaarten.
Actievoorwaarden
Om het jubileum te vieren van 75 jaar zaaimachines, strooit Amazone met heel wat kortingen. Zo kan je tot 1.800 euro besparen bij aankoop van een zaaimachine, 750 euro bij aankoop van een solo zaaimachine en zijn er ook speciale actievoorwaarden voor de meststofstrooiers en grondbewerkingsmachines.
Bron: Amazone