Online veilingen van akkerbouwmateriaal hebben de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Van het knusse zaaltje waar bij opbod verkocht werd, zijn de landbouwveilingen nu een plek geworden waar men online op koopjes jaagt: "Wij hebben vorig jaar via een online veiling een professionele zaaimachine gekocht. Die was dertig procent goedkoper dan via een dealer en hij draait prima", aldus Wim Kastelijn.
Prijs maakt het interessant
Kastelijn is één van de ruim 500 bezoekers die aanwezig is op de kijkdag bij het failliet verklaarde OBMtec in Buitenpost. Samen met zijn zoon heeft Kastelijn een loonbedrijf in het Friese Twijzel en Kollum. Hij werkt voor een groot aantal akkerbouwers uit de directe omgeving van zijn bedrijf. "We doen veel aan transport en gewasbescherming bij onze klanten. Als wij voor deze werkzaamheden eenvoudige machines nodig hebben, dan kijken we altijd eerst bij een tweedehandsveiling. Zo hebben we voor een zacht prijsje al een aantal mooie aankopen kunnen doen." Naast de zaaimachine werden er onder andere ook silagewagens aangeschaft: "We kopen altijd machines met weinig service en onderhoud. Zodra er meer techniek en onderdelen op zitten, kopen we via de dealer. In die gevallen is service en onderhoud namelijk wel heel belangrijk."
Kastelijn koopt heel doelgericht. Op deze kijkdag zoeken ze vooral naar gereedschap voor in de werkplaats: "Mijn zoon heeft wat spullen nodig en we gaan bieden op een busje. Het is de prijs die het bezoeken van dit soort veilingen de moeite waard maakt. Doordat de veilingen zijn verplaatst van een zaaltje naar het wereldwijde web zijn de prijzen inzichtelijker geworden. Hoewel de zaal leuker was, is de prijs nu wel een stuk transparanter. Dat is gunstig voor de koper en de verkoper, maar ongunstig voor de handelaar", aldus Kastelijn.
"Bieden vanuit de trekker"
Robert Lubbers van veilingorganisator BVA Auctions is het eens met die stelling: "De verkoopcijfers aan de eindgebruiker zijn vele malen groter sinds veilingen via het internet lopen. De kans op een koopje is gestegen. Handelaren moeten altijd marges hanteren om met winst door te kunnen verkopen, akkerbouwers hebben dat probleem niet. Bovendien hoef je niet de hele dag te wachten op die ene Valtra-trekker of dat lasapparaat waarnaar je op zoek bent. Je kunt bij wijze van spreken vanuit de trekker online bieden op het veilingstuk van jouw keuze."
BVA Auctions is één van de marktleiders als het gaat om online veilingen voor akkerbouw gerelateerde items: "Het bedrijf waar we vandaag zijn was importeur van groenrecycling machines. Het aanbod is heel divers. Er zijn verschillende shredders, een aantal trekkers, maar vooral veel gereedschap en onderdelen die voor akkerbouwers interessant zijn omdat ze nu in de onderhoudsperiode zitten."
Na een kijkdag gaan alle items circa 5 dagen lang in 'veiling' via de website van BVA Auctions. "Met vijf miljoen bezoekers uit allerlei landen hebben we een zeer groot bereik. Bij elke veiling werken wij vanuit het belang van de opdrachtgever: dat betekent alles verkopen en zoveel mogelijk opbrengst. Wij zijn experts in de landbouw en hebben een groot aantal medewerkers met een agrarische achtergrond. Wij proberen kopers zo goed als mogelijk te informeren over de staat van machines door goede foto’s en omschrijvingen. Indien mogelijk worden de veilingstukken getest, want we willen natuurlijk onze kopers altijd voorzien van de juiste informatie"
"Veiling geeft automatisch het gevoel dat je goedkoper uit bent"
Om een maximale opbrengst te realiseren worden er vooraf eerst taxaties uitgevoerd, een onderdeel waarbij Wim Kastelijn ook betrokken is: "Ik ben hier met twee redenen: zoeken naar koopjes voor in de werkplaats en als taxateur heb ik interesse in de spullen die hier worden aangeboden. Voor de handelaar zijn de taxaties enorm belangrijk, voor de koper is het vooral zaak jezelf vooraf te limiteren. Het wil nog weleens gebeuren dat je een bepaald item graag wilt hebben en dan betaal je al snel te veel. Dit komt ook omdat het kopen via een veiling je automatisch het gevoel geeft dat je goedkoper uit bent."
Oude Case International
Jan-Pieter den Hartogh is één van die geïnteresseerde kopers. Ook hij loopt met een dubbele pet over de veiling: "Ik ben ex-medewerker van dit bedrijf. Het is voor mij dus ook een soort reünie, maar vooral een laatste kans om spullen te halen die ik normaal gesproken via mijn werk gemakkelijk kon verkrijgen." Den Hartogh is al jaren hobbymatig aan het sleutelen aan oude trekkers: "Ik heb onder andere de Case International 956, drie 845's en een 824. Ze zijn allemaal in perfecte staat, maar je moet ze wel blijven onderhouden natuurlijk. Ik heb vooral interesse in de slijpmachine die hier staat. Als voormalig magazijnmeester weet ik dat er veel aan mankeert, maar met een beetje opknapwerk hoop ik hier voor een prikkie een slijpmachine op de kop te tikken. Die kan ik prima gebruiken bij het opknappen van oude trekkers, want daar krijg ik nooit genoeg van."
Goede materialen voor een nette prijs
Robert Lubbers is blij met de opkomst tijdens de kijkdag in Buitenpost. Hij ziet de veiling dan ook met vertrouwen tegemoet: "Er staan hier veel mooie spullen. Bovendien weet je welk bedrijf ermee gewerkt heeft en dus is de historie gemakkelijk te achterhalen. Dat zorgt voor vertrouwen bij de potentiële kopers. Ondanks dat de veilingen de laatste jaren veel massaler zijn geworden, is het nog steeds een plek waar goede materialen voor een nette prijs te halen zijn."