Eerlijk gezegd vind ik de PFAS-norm die we nu hanteren ‘je reinste kolder’. Wil Huybregts van loon- en grondverzetbedrijf W. Huybregts uit Zundert (Noord-Brabant) zit in de actiegroep ‘Grond en Verzet’ en heeft samen met zoon Stef op 1 oktober ook in Den Haag gedemonstreerd. “Ik ben niet tegen het PFAS-verhaal, laat ik dat voorop stellen. De norm 0,1 is niet hanteerbaar. In het menselijk bloed zit al 0,35 PFAS. Ik vind wel dat we de komende generaties niet met vervuilde grond moeten laten zitten. We moeten een norm hanteren die handelbaar en werkbaar is. Dat is 0,1 niet.
Omdat ik ook in het bestuur van Cumela zit, blijf ik goed op de hoogte en overleggen wij veel. Rond 1 december 2019 valt een besluit welke norm we gaan hanteren. Pas dan kunnen wij de grond weer van a naar b transporteren. In Hazeldonk zijn wij bezig met een groot project. Dat ligt momenteel stil. Het is samen met de collega grondzetbedrijven wachten op de uitslag, zodat we ook met andere projecten waarvan wij weten dat het AW-grond is en overal toepasbaar is weer verder kunnen”, aldus Huybregts. “Buiten de wet- en regelgeving en het stikstof en PFAS-verhaal, kijk ik positief terug het afgelopen jaar. De droogte van de voorbije jaren biedt ook weer kansen en extra werkzaamheden. Klanten denken na en kijken soms weer anders tegen bepaalde zaken aan.”
3-rijige preiponsmachine
Wil Huybregts uit Zundert (Noord-Brabant) was al van jongs af aan geïnteresseerd in de tuinbouw en wist precies wat hij in de toekomst wilde. Loonwerker worden! De firma Basrijs uit het naburige Rijsbergen maakte ponsmachines waarbij vier plantgaten in een bed werden gemaakt om preiplantjes te planten. In 1988 adviseerde de voorlichter om een ponsmachine voor drie rijen te maken. Dit zou meer licht en lucht in het gewas doorlaten en resulteren in een beter gewas en resultaat. “Zelf hadden wij ook percelen waar prei op stond. Basrijs adviseerde mij om een 3-rijige preiponsmachine te kopen. Dat deed ik in 1988. Dat was gelijk de start van loonbedrijf W. Huybregts. Vol goede moed ging ik met de Steyr 540 trekker en 3-rijige preiponsmachine bij tuinders langs. Die zagen deze nieuwe plantmethode wel zitten. Van begin mei tot eind juli had ik genoeg werk. Ik vertelde aan de klanten dat ik graag hun loonwerker wilde worden. Ik kocht van mijn eerste centen een nieuwe kleine Imants-spitmachine en het begon te lopen. Nadat ik mijn vrouw Ingrid leerde kennen, zijn wij 25 jaar geleden op de huidige locatie Palmbosstraat in Zundert gaan wonen. De zaken gingen goed en ik kocht een ploeg, een frees en een Kverneland Accord Miniair 8-rijige zaaimachine. Deze machine was in staat om op een bed 8 rijtjes bospeen te zaaien. Dat was gelijk de doorbraak”, zegt Huybregts.
Kverneland Accord Miniair 8-rijige zaaimachine
Huybregts was namelijk de eerste gebruiker in Nederland en de machine sloeg direct de spijker op zijn kop. “Wij besloten om meer exclusief werk in de tuinbouw te gaan doen. Nu werken wij met 26 vaste personeelsleden plus enkele ZZP-ers.” Huybregts heeft in feite twee verschillende BV’s. Loon- en grondverzetbedrijf Huybregts BV waar al het agrarische loonwerk en containerverhuur onder valt. Daarnaast is er nog Huybregts civiele aanneming BV. Hieronder valt ook de groencompostering en de weg-, wateren wegenprojecten zoals het bouwrijp maken van industrieterreinen en dergelijke. Het personeel werkt in beide BV’s.
“Zundert is van oudsher een gebied waar veel boomkwekerijen gevestigd zijn die hun producten afzetten in geheel Europa. Vroeger waren er ook veel tuinders die actief waren in de sla-, prei- en wortelteelt. Dat is nu allemaal verdwenen. Telers die vollegrondsteelten deden, zijn nu grote bedrijven geworden, doen aan contractteelt, leveren aan supermarkten zoals de Lidl en Albert Heijn en hebben zelf een verpakkingslijn. Een aantal telers zijn overgegaan naar het telen van aardbeien het gehele jaar door. Dus teelt in de kas, stellingenteelt en vollegrondsteelt. Voor aardbeientelers scannen we de bodem, rijden compost en mest, ploegen of spitten, maken de bedjes, leggen folie en rooien de aardbeiplanten. Eind juli planten de telers de plant als stekje uit, vervolgens gaan deze groeien en half december voordat de echte vorstperiode begint, moeten die planten gerooid worden. Die planten worden binnen gesorteerd, dus wij rooien ze uit, worden verpakt, gaan dan in de koelcel en in het voorjaar gaan ze er weer uit om te planten. Onze klanten die actief zijn in de regio Oosterhout, Tilburg, Bergen op Zoom, Roosendaal, Breda en langs de Belgische grensstreek zijn voornamelijk boomkwekerijen, tuinders en overheidsinstanties. De verhouding Nederlandse en Belgische klanten is ongeveer gelijk”, aldus Huybregts.
Bouwrijp maken van 64 ha groot industrieterrein
“Druk zijn we momenteel met het bouwrijp maken van een 64 ha groot industrieterrein op de grens van Zundert en Hazeldonk. Hier komt het Business Centre Treeport en is ontstaan vanuit de coöperatie van boomkwekerijen in Zundert en omgeving. Verder zijn we in samenwerking met diverse aannemers nog bezig met een aantal aangenomen projecten. Zo zijn we voor een onderaannemer van een wegenbouwer bezig om een weg aan te leggen. Het asfalt moet verwijderd worden, dan puin erin en diverse opritten bestraten. In het agrarische loonwerk zijn we nu bezig met het rooien van beuken- en eikenboompjes. Boomkwekerijen telen voornamelijk bos- en haagplantsoenen. In de tuinbouw wordt het plastic alweer klaargelegd voor het komend voorjaar. In de aspergeteelt zijn we het loof aan het hakselen, snijden de aspergestengels terug en leggen de winterrug klaar.”
Steyr-hart
Huybregts heeft 26 stuks Steyr-trekkers en 2 Fendt-trekkers in de vermogensklasse van 80 tot 330 pk. Dus je kan wel zeggen dat het enige Nederlandse loonbedrijf met zoveel Steyr-trekkers, een Steyr- hart heeft. “Hoe dit komt?
Wilt u het gehele artikel lezen? Klik hier en ontvang een proefnummer!