Het is half mei als de uienzaaimachine bij Heyboer bv in Biddinghuizen weer in de stalling gaat. Het is een bijzonder voorjaar voor het bedrijf, dat zowel gespecialiseerd is in gewasbeschermingsmiddelen als in loonwerk voor intensieve teelten. Behalve de weersomstandigheden, viert het deze maand ook zijn zestigjarig bestaan.
We spreken vestigingsdirecteur Chris Boone en collega Kees Claassen, hij is adviseur gewasbeschermingsmiddelen en planner voor het loonbedrijf. Het bedrijf Heyboer heeft grofweg twee bedrijfsonderdelen, ongeveer tachtig procent van de activiteiten worden toegeschreven aan de tak gewasbeschermingsmiddelen en de overige twintig procent valt onder de categorie loonbedrijf voor intensieve teelten, zoals uien, wortels, tulpen en dergelijke.
Terugblikken op voorjaar
Terwijl de uienzaaimachine weer in de stalling wordt gereden, blikken we terug op het afgelopen voorjaar. Claassen omschrijft dit voorjaar als ‘vermoeiend’, en daarmee doelt hij op het lange seizoen veroorzaakt door de grillige weersomstandigheden. “Met het uien zaaien zijn we acht weken bezig geweest”, vult hij aan, ”terwijl we daar normaal drie weken over doen.”
Dit lange seizoen betreft niet enkel het zaaien van de uien, maar ook plantuien planten, ruggen frezen en zaaien van wortelen, het koppen van de tulpen en zo meer. Al met al zit er in zo’n jaar als deze veel overlap in de werkzaamheden. Dat de laatste uien laat zijn gezaaid, wil echter niet zeggen dat deze ook acht weken later geoogst zullen worden. Eén en ander houdt uiteraard ook verband met het verloop van het groeiseizoen. Maar als vuistregel houden ze aan dat vier weken spreiding in het voorjaar uiteindelijk resulteert in vier dagen spreiding in het najaar, begrijpen we van Claassen.
Dat geldt ook ten dele voor het spuiten. Gevraagd naar de strategie begrijpen we dat er eigenlijk geen strategie op los te laten is. “Je moet gewoon flexibel zijn en net als een akkerbouwer de momenten pakken die je kunt pakken, wat het weer betreft. Maar het grillige weer maakt het plannen er niet eenvoudiger op, want het is maar net waar de buien vallen.”
Hét vakblad voor de agrarische loonwerker
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit vakblad de Loonwerker gelezen. Ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
Vakblad de Loonwerker behandelt vaktechniek, gebruikerservaringen en visies van fabrikanten en collega’s in terugkerende rubrieken zoals ‘Machine in de kijker’ en ‘Loonwerker in beeld’. Het beschrijft de laatste ontwikkelingen in trends van de sector waarmee het een onmisbaar vakblad is voor de agrarische loonwerker.
Shop direct een jaarabonnement of bekijk alle mogelijkheden via deloonwerker.nl/abonneren.
Vakblad de Loonwerker is een uitgave van Prosu.
Tekst: Hendrik Begeman
Beeld: Martin de Vries, Hendrik Begeman, Heyboerbv