De loonwerktak van Heyboer BV loopt voorop als het gaat om gewasverzorging. Het ‘spuitteam’, dat vanuit Zeewolde opereert, is klaar voor de uitdagingen van de toekomst. Een emissie van nagenoeg nul is realistisch. Toch is wet- en regelgeving de grote onzekere factor, waardoor het lastig is om te bouwen aan een langetermijn-visie.
“Wat vandaag een voorloper is, is morgen ouderwets”, weet Kees Claassen van Heyboer BV. Samen met het spuitteam worden voor de Loonwerker de tien zetten op het schaakbord van de optimale gewasverzorging uitgelegd.
Zelfrijdende veldspuiten
Heyboer BV heeft drie zelfrijdende veldspuiten voor gangbare teelten en één voor de biologische waarmee bladmeststoffen en groene middelen worden verspoten. De agrarische onderneming met vestigingen in Dronten, Biddinghuizen, Zeewolde en Espel is een begrip binnen de landbouw als het gaat om gewasverzorging. Niet in de laatste plaats omdat Heyboer een toonaangevend groothandelsbedrijf is in onder andere zaaizaden, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. “Daar zijn we al bijna zestig jaar actief in. Advisering en uitvoering in de vorm van loonwerk valt onder hetzelfde bedrijf. Daarnaast doen we ook aan spuitkeuren, waardoor we nieuwe ontwikkelingen als eerste zien”, vertelt specialist Kees Claassen van Heyboer Loonwerk. “Met deze werkzaamheden moet je ook bijblijven en dat maakt ons specialist.”
Delvano als huismerk
Delvano is het huismerk als het gaat om de zelfrijdende veldspuiten. Ze staan allemaal op een werkbreedte van 47 meter. “Vanaf het begin werken we al met Delvano. We zijn ooit dealer geweest van hun gedragen spuiten, of met de ‘geplooide bomen’ zoals ze dat in België noemen. Destijds was Delvano voorloper op het gebied van zelfrijders. De fabrikant was ook de eerste met een uitschuifsysteem, waarbij de voor- en achteras pendelend zijn opgehangen. Daarna volgden anderen, zoals Agrifac die met een pendelas kwam.” De stabiliteit van de boom maakt dat Heyboer nog altijd zeer tevreden is over Delvano.
Bij het openslaan van de geschiedenisboeken blijkt dat Heyboer met meer toepassingen voorop loopt in gewasverzorging. Gaat het nu over bijvoorbeeld verlaagde boomhoogtes, magnetische inzetstukken en pulserende doppen en is gps de standaard in de jaren tachtig was de onderneming met vier eigen spuitvliegtuigen uit tot grootste vliegspuitbedrijf in Nederland. “In de jaren negentig zijn we er mee gestopt omdat we ook toen tegen de beperkingen in regelgeving aan liepen. De vliegtuigen zijn naar een sinaasappelplantage in Israël gegaan. Eindbestemming is de schroothoop geworden.”
Wind als tegenstander
Het vaste team voor de uitvoering van gewasverzorging bestaat uit Jan Jager, Harm Houtman en Peter Kamer. Kevin Boersma is als losse kracht de vierde man van het loonwerkkwartet. Hoe kom je tot optimale gewasverzorging? Zij schetsen de stappen, die Heyboer op het schaakbord heeft. Over de grootste tegenstander is iedereen het eens: de wind.
Het etiket bepaalt de kaders
Het speelveld in gewasverzorging wordt grotendeels door de etiketten uitgezet. Dit is de bepalende factor als het gaat om de keuzes, vertelt Jan Jager. “Alles hangt daar van af. We volgen de regels en proberen daarin de bespuiting zo goed mogelijk uit te voeren.” Beperkingen in wet- en regelgeving, en daarmee ook de beschikbaarheid van de middelen, volgt ook vaak het sentiment in de samenleving. Een lastig element, vindt Harm Houtman. “We beginnen en eindigen de dag altijd met een lach. Imago is daarentegen wel een dingetje. Een bespuiting is bijna een criminele activiteit. Met knuffellandbouw komen we er ook niet, maar het is zo lastig uit te leggen. Mensen knijpen al in hun neus, ook al rijden we schoon water uit. Bij het zien van een veldspuit krijgt men spontaan hoofdpijn. Wij proberen er in ieder geval alles aan te doen.”
Tien zetten op het schaakbord
Benieuwd hoe Heyboer BV in tien zetten op het schaakbord van optimale gewasverzorging tot schaakmat komt en daarmee de doelstelling van nagenoeg nul emissie realistisch maakt? Houdt dan onze website in de gaten voor het artikel over de de tien stappen!
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Heyboer BV