Elegant komt de Fendt 942 van aardappelkweek- en selectiebedrijf Mencke het perceel zetmeelaardappelen in het Duitse Rhede afrijden. Erachter de volgeladen nieuwe twintig ton hooglosser van Hommes. Chauffeur Roy Fokkens is erg in zijn sas met de nieuwe aanwinst. “Er kan veel in en hij is lekker snel leeg. Het knikstuk achterin voorkomt beschadiging. Dat is met name bij pootgoed belangrijk.”
Thuisbasis van Mencke Landbouw B.V. is het Drentse Barger Compascuum. De zetmeelaardappels die gerooid worden, gaan eerst daar naartoe en worden vervolgens aan de fabriek, in veruit de meeste gevallen AVEBE, uitgeleverd. Voor het rooien beschikt het bedrijf over twee identieke Grimme Varitron 470 vierrijige zelfrijders. Op dit moment wordt er echter maar met één Grimme gerooid. Het personeel van de andere ploeg is druk in de suikerbieten. “We zijn bijna klaar met rooien. Deze stukken nog, en dan zit het erop. Vanaf volgende week gaan we de schuur in, pootgoed sorteren”, vertelt Fokkens.
Trekker niet ideaal bij langere afstand
Bij het rooien van percelen in de buurt van Barger Compascuum rijden de rooiploegen van Mencke de aardappels met de kipper naar huis. Voor het perceel waar we nu staan, in het Duitse Rhede, zo’n vijftig kilometer van de thuisbasis, gaat dit echter niet op. “Dat zijn we te lang onderweg”, vertelt Fokkens.
Het bedrijf beschikt voor percelen op grotere afstand over drie eigen vrachtwagens. “Dit is beter dan met trekkers. Je bent sneller en het rijdt gemakkelijker. Door dorpjes rijden, waar allerlei drempels, bochtjes en bruggetjes zijn aangelegd, is geen pretje voor de chauffeur en medeweggebruikers. Dan liever met de vrachtwagen, dan kunnen we de rondweg pakken”, vertelt eigenaar Berend Mencke.
Hooglosser ideaal
Hiervoor zocht Mencke echter een andere oplossing. Hij startte met een VGM Slecoma hooglosser. Dit beviel goed en het smaakte naar meer. Daarom ging het bedrijf op zoek naar een tweede hooglosser. “Met hooglossers hebben we maar twee personen nodig om de aardappelen te laden. Bij een CleanLoader zijn dat er toch al gauw drie of vier”, vertelt Fokkens. “Bovendien moet je de CleanLoader ook nog eens apart meenemen. Met een hooglosser hoef je niets extra mee te nemen.” De medewerker mist het reinigende effect van de CleanLoader niet. “We zitten hier op zand-op-zand. Het wordt hier niet snel zo nat dat er veel grond aan de aardappelen blijft zitten.”
In de praktijk bewijzen
Voor de tweede hooglosser kwam Mencke uit bij Hommes Constructies in Ter Apel. “Wij werkten al veel samen met Steffen Hommes. Ik wist dat hij bezig was met de ontwikkeling van een hooglosser.. Door de hooglosser bij hem af te nemen, helpen we elkaar voort. Zo’n machine moet zich in de praktijk kunnen bewijzen”, verklaart Mencke. De hooglosser van Hommes heeft 25 kubieke meter bakinhoud, gedwongen besturing, disselvering en een schaarstuk voor extra stabiliteit bij het lossen. Aan het eind van de bak zit een hydraulisch bedienbaar knikstuk, waardoor de valhoogte beperkt kan worden. “Zeker voor pootaardappelen heeft dit meerwaarde”, vertelt Steffan Hommes.
Naast valhoogtebeperking is snelheid van lossen belangrijk om beschadiging van product tegen te gaan. Hommes voorzag de hooglosser dan ook van een extra brede band. Dat werkt in de praktijk. “Hij is ongekend snel leeg”, weet de machinebouwer. Een ander belangrijk punt is dat de bak voorin in een frame hangt in plaats van te steunen op het chassis. “Hierdoor gaat de bak bij het lossen zestig centimeter verder naar achteren. Dan kun je nog beter boven de vrachtwagen komen”, legt Hommes uit. De producent vertelt dat er best al belangstelling is voor de hooglosser. “Ik krijg bijvoorbeeld vragen van akkerbouwers of hij ook als drie-asser leverbaar wordt. Of dat er een reinigingsset op kan. Dat zijn dingen die we verder gaan onderzoeken.”
Niet meer missen
De hooglosser is nu circa zes weken in gebruik en Fokkens wil hem al niet meer missen. “Er kan veel in. Met twee keer lossen hebben we een vrachtwagen vol. En het lossen gaat lekker snel”, vertelt Fokkens. Hij vertelt verder dat de hooglosser in het land en op de weg prima achter de trekker loopt. De Fendt 942 die er nu voor staat, heeft 420 PK onder de motorkap. “Maar ook een lichtere trekker zal geen problemen hebben met de hooglosser”, weet Fokkens. “Maar het is wel fijn als er een beetje gewicht voor staat vanwege de oversteek van de bak naar achteren.” Hoewel het de eerste hooglosser is die Hommes heeft gemaakt, heeft Fokkens weinig aan te merken. “Hooguit wat kleine dingen. De besturing moet bijvoorbeeld nog iets aangepast worden. Maar dat is een afsteldingetje”, besluit hij, terwijl de volgende vrachtwagen er weer aan komt rijden om gevuld te worden.
Mencke landbouw b.v.
Akkerbouwbedrijf Mencke uit Barger Compascuum verbouwt zetmeelaardappelen, suikerbieten en granen. Daarnaast kweekt het bedrijf zetmeelrassen. Jaarlijks komen er zo’n drieduizend klonen van AVERIS naar het bedrijf. Deze worden gedurende meerdere jaren geselecteerd, waarbij er aan het eind een aantal overblijven die goed zijn als nieuw zetmeelras. Op het bedrijf werken het jaar rond acht personen, waarvan zes vaste werknemers. Mencke heeft grond in de omgeving, maar ook verder weg, waaronder over de grens in Duitsland.
Videoreportage
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Jorden Koutstaal