Landbouwmechanisatie bedrijf Man@Machine uit Grijpskerke is importeur van de Treffler wiedeg van achttien meter werkbreedte
Omdat eggen in het begin van het seizoen veel tijd vergt, is er de afgelopen jaren een duidelijke trend zichtbaar dat de capaciteit van de eg alsmaar verhoogd wordt. Sneller rijden is geen optie, dus was er tijdens de Biotechniekdag 2019 bijvoorbeeld al een Treffler wiedeg van achttien meter werkbreedte te zien.
Bredere eggen
Hoewel deze eigenlijk voor de buitenlandse markt gemaakt worden – in landen met grote perceelsoppervlakten zijn de afmetingen vaak nog vele maten groter – is er ook vanuit Nederland interesse. Jos Pelgröm van landbouwmechanisatie bedrijf Man@Machine uit Grijpskerke is importeur van Treffler. Hij en zijn partner Ana willen telers in Nederland graag tonen dat ook deze werkbreedtes mogelijk zijn en haalden de achttien meter brede eg naar ons land. En niet zonder succes: “Wij hebben contact met een teler uit Limburg die graag met die achttien meter eg wil gaan werken. Hij had hem op de Agritechnica en de Biotechniekdag in Tollebeek gezien en wil er serieus mee gaan werken. Daarnaast loopt er nog een aantal serieuze contacten met telers uit Nederland. Ook hier wordt het steeds moeilijker om voldoende en geschikt personeel te vinden dat kan helpen bij het eggen. Vandaar dat ook in ons land de vraag naar bredere machines toeneemt.”
“Vasthouden aan geliefde maten”
Toch erkent ook Pelgröm dat het gros van de telers voorlopig nog zal kiezen voor de 13,5 meter brede eg: “Dat is drie keer 4,5 meter en natuurlijk een hele mooi, werkbare maat. Net zoals twaalf en negen meter nog steeds erg geliefd zijn onder de Nederlandse akkerbouwers. Het zal dan ook niet direct storm lopen voor deze brede uitvoering. Het is ook een behoorlijke investering, vooral als je dat afzet tegen het areaal wat je ermee bewerkt. In landen als Amerika en Roemenië snakken ze echt naar dit soort grote eggen, al blijven boeren in het begin ook huiverig. Maar als de eerste machines (goed) lopen, dan verandert dat ook daar heel snel.”
Sensortechnieken en diepteregeling
Pelgröm richt zich voor de Nederlandse markt vooral op de nieuwe sensortechniek die op elke Treffler wiedeg (met hydraulische veerdruk) kan worden aangebracht. “Door middel van software is er op de eg een hoekmeting mogelijk die continu doorgeeft hoe diep je kan eggen. Bij wisselende grondsoorten wordt de ingestelde diepte dan aangepast door het regelblok. Daarmee heeft de teler de garantie dat er onafhankelijk van de grondsoort toch met een constante diepte gewerkt kan worden. Dat is met name in het eggen voor opkomst van belang, maar ook bij de eerste keer eggen. Als het gewas wat groter is, wordt dat vanzelfsprekend minder belangrijk, want dan is het vanuit de trekker ook goed te zien hoe diep je kunt gaan.”
“Per sectie diepte instellen”
De door Pelgröm gememoreerde sensortechniek is volgens de eigenaar van Man@Machine een voorbode om per sectie te gaan eggen: “Daarmee stapt Treffler van het idee af om de hele eg over de hele breedte in diepte in te stellen. Door het per sectie instellen van de diepte in te voeren wordt de precisie (ook bij een grotere machine) vergroot. Ook zal er binnenkort een GPS-koppeling komen zodat bij (gerende percelen) elke sectie apart kan worden ingesteld of uitgeschakeld.
Toekomstmuziek
“Dat is voor veel boeren nog allemaal toekomstmuziek, maar naar mijn verwachting zal deze techniek zeer binnenkort zijn algehele intrede gaan doen in de akkerbouw. Ik ben zelf ook boer en dan denk je weleens: gaat dit allemaal niet te snel? Maar in 2019 zijn er al zeventig eggen met deze techniek erop verkocht, dus telers pikken dit op en als de praktijkervaringen de theorie gaan bewijzen zal dit zeker goed gaan lopen.”
Auteur: Richard Bender
Foto's: Geraldine Nikkels