Vanaf vandaag is het mogelijk om schade naar aanleiding van de wateroverlast in Limburg te melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). RVO heeft daarvoor een meldpunt geopend. Het kabinet besloot eerder om de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) toe te passen voor de schade die is geleden door het hoge water van afgelopen juli in die provincie.
Particulieren, ondernemers, overheden, religieuze instellingen, verenigingen en stichtingen kunnen onder voorwaarden in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten bij materiële schade die niet verzekerbaar, vermijdbaar of verhaalbaar is. Hiervoor wordt momenteel een ministeriële regeling opgesteld, waarin het precieze schadegebied en de voorwaarden worden opgenomen.
Melden van schade Limburg vanaf vandaag mogelijk
De RVO voert de regeling uit, zodra die gereed is. Dat houdt in dat RVO taxaties laat uitvoeren, schadeformulieren verwerkt en namens de minister van Justitie en Veiligheid op aanvragen besluit en uitbetaald. Vooruitlopend op de regeling is het vanaf vandaag mogelijk om schade te melden. Meer informatie en het meldingsformulier vindt u op de website van RVO.
Schadesoorten en kosten
U doet de melding voor één of meer schadesoorten. Voor de schade en kosten geldt de volgende indeling:
Particulieren
- Schade aan uw woning, woonwagen of woonschip: het gaat om schade aan de buitenkant, zoals muren, deuren en ramen.
- Schade aan uw inboedel: dit is schade aan alle spullen in uw woning van stoffering tot de meubels. Uitzondering hierop zijn verzamelingen boeken, voorwerpen van kunst, wetenschap of geschiedkundige aard.
Bedrijven
- Schade aan vaste activa: dit is schade aan uw bedrijfsgebouwen, bedrijfsterreinen en bedrijfsgebonden installaties.
- Schade aan vlottende activa: dit is schade aan ander bezit van uw bedrijf.
- Bedrijfsschade (dieren): dit geldt alleen voor dieren en niet voor omzetverlies. Het gaat om verlies van inkomsten, doordat uw bedrijf dieren heeft verloren of omdat die gewond zijn geraakt.
- Teeltplanschade: hieronder valt financieel verlies. U heeft minder inkomsten omdat uw teeltplan in de war is.
- Opstartkosten: dit zijn de kosten die u heeft gemaakt voor het opnieuw starten van een installatie in uw productieproces.
Bron: Rijksoverheid