John van Lin van loon- en grondverzetbedrijf Van Lin in het Limburgse Afferden is binnen zijn eigen activiteiten altijd op zoek naar oplossingen die de kringloop sluiten. Of het nu gaat om compostering, de inzet van een houtkachel, het beter benutten van eiwitten uit gras of het verkleinen van de transportbewegingen met suikerbieten. Hij is daarbij niet bang om te pionieren. “Wil je je onderscheiden, dan moet je creatief zijn.”
Loonbedrijf van Lin
“Zelfvoorzienend zijn we volgend jaar”, vertelt John van Lin als hij naar de zonnepanelen op het dak van de gebouwen van het loonwerkbedrijf wijst. Meer dan drie jaar geleden zijn de zonnepanelen aangebracht. Met de komst van een nieuwe hal, waarop ook panelen worden gelegd, wordt er in plaats van ruim 200.000, zo’n 550.000 kiloWattuur opgewekt.
Van Lin droogt sinds 2019 reststoffen uit de aardappelverwerkende– en conservenindustrie. Met een speciale roermachinedroger wordt het gewicht en het volume tot negentig procent verlaagd. De gedroogde reststoffen zijn weer een grondstof voor huisdiervoeders. “Twee roerders mengen continu de massa, zodat de hete lucht alles efficiënt droogt. De warmte komt van een kachel die we stoken met hout uit de groenvoorziening. Het rendement is meer dan de helft hoger dan bij een gangbare banddroger.”
Continuïteit in het bedrijf
John van Lin zoekt altijd naar dingen, die anderen niet doen. Dat ligt ook verscholen in de oorsprong van de onderneming. Zijn opa had een gemengd bedrijf met koeien, kippen en een gangbaar bouwplan met asperges. Ook deed hij wat loonwerk. “Mijn oom is later met de koeien doorgegaan, mijn vader met het loonwerk. Om continuïteit in het bedrijf te houden zijn we altijd op zoek geweest naar nieuwe werkzaamheden. Je merkt toch dat er boeren weg gaan. Hoe houd je dan jaarrond werk? We zijn verder gaan kijken dan alleen de landbouw.”
Toekomstplan van Loonbedrijf van Lin
Van Lin maakte samen met zijn vader in 1999 een toekomstplan over welke kant het bedrijf op moest gaan. In 2000 werd mais drogen aan de werkzaamheden toegevoegd. In 2003 sprong Van Lin in op een ontwikkeling rond het bieten laden. “Steeds minder bieten werden met scheepvaart getransporteerd. In Duitsland laadde men al met bietenmuizen. Hierdoor ontstaat meer ruimte om te kiepen, bovendien krijg je meer schone bieten in de vrachtwagen. Het idee werd destijds in de ledenraad van de toenmalige Covos ingebracht, maar komt hier van tafel af.” Van Lin heeft inmiddels de beschikking over twee Ropa Maus-bietenmuizen. “Eén voor boven de rivieren tot ongeveer Zwolle, de andere in het zuiden onder Nijmegen. We hebben deze markt zelf gecreëerd.”
HET HELE ARTIKEL LEZEN?
Je hebt zojuist een artikel uit de Loonwerker gelezen. Het hele artikel lezen?