Maatschap Boersen heeft al bijna 37 jaar een melkveebedrijf in het Friese Haulerwijk. Het bedrijf omvat tachtig koeien en veertig stuks jongvee. Sinds vorig jaar werkt eigenaar Evert Boersen met het slurfsysteem van Feedtuber. “Vorig jaar herfst hadden we – ondanks de droogte – een goede bietenoogst. Toen hebben we loonwerker De Weper uit Oosterwolde gevraagd om de laatste veertig ton in een slurf te drukken. Dat was voor hun ook nieuw, maar we kunnen nu achteraf stellen dat het zeer goed heeft uitgepakt.”
Boersen koos in overleg met De Weper ervoor om de hele voederbieten te mengen met gedroogd, gehakseld gras. Melkveehouder Boersen: “Ik heb bij verschillende collega’s gekeken die sojahullen als droge component gebruiken. Wij zijn zelfvoorzienend en hebben dus geen extra voer nodig. Daarom hebben we een partij gras laten drogen bij de drogerij. Dat is als gedroogd gras – en dus niet als brok – in balen door de voederbieten gemengd. Om extra werk te vermijden hebben we de bieten heel in de slurf gedaan en volgens de loonwerker kon dat wel. Het was weliswaar een nieuwe uitdaging voor hen en voor mij, maar het is prima bevallen qua voederwaarde en stabiliteit.”
Afwachten
Boersen schrok wel even toen hij de slurf in april opende: het zag er namelijk uit als ‘koffieprut’. “Ik dacht: wat is dit? Maar het rook op zich wél lekker. Het was natuurlijk de eerste dagen voor ons ook even afwachten wat de koeien ervan vonden, maar ze eten het ‘helemaal schoon’ en vinden het spul dat uit de slurf komt, hartstikke lekker. De koeien stellen het bijzonder op prijs en hebben er telkens heerlijk van gesmuld.”
“Prima geconserveerd gebleven”
Ook halverwege de winter had Boersen nog zijn bedenkingen, omdat er onderin de slurf vocht kwam te staan: “Toen was ik even bang dat het op een drama zou uitdraaien, maar er is helemaal niks overstuur gegaan. Er bleek maar een klein beetje vocht te zitten en na het voeren van de koeien hebben we geen enkele biet meer teruggevonden in het voer. Sterker nog: de bieten werden als eerste opgevreten en als er nog ergens een klein stukje lag werd het er meteen uitgevist, dus het is prima geconverseerd gebleven in de Feedtuber.”
Apart inkuilen
Voederbieten worden vaak tegelijkertijd ingekuild met maïs. Nadeel van inkuilen met snijmaïs is dat veehouders door eerder te rooien tien tot vijftien procent bietenopbrengst mislopen en dat de voederwaarde van voederbieten, door afbraak van suikers in de mengkuil, terugloopt. Daarom is het beter de voederbieten te oogsten wanneer de opbrengst maximaal is en apart in te kuilen. “De maïs werd vorig jaar begin september al geoogst. De tijd tussen bieten- en maïsoogst bedroeg daarom ruim twee maanden, want we hebben na de maïsoogst de drie hectare voederbieten nog lekker door laten groeien en tot begin november niet gestoord. Toen kon het niet meer door de maïs, want dat zat al zes weken in de bult. Toen heb ik met mijn zoon doorgepraat wat we met de extra opbrengst van de bieten zouden doen, want deze goede oogst konden we in een paar maanden tijd niet kwijt aan onze tachtig koeien.”
Uitproberen
“Toen zeiden we tegen elkaar: we laten een vijftien ton gras drogen en als de bieten thuiskomen dan drukken we de laatste veertig ton voederbieten, die niet vers opgevoerd gaan worden, in de slurf. Gewoon om eens uit te proberen en dat is achteraf heel erg goed uitgepakt. Ook de samenwerking met De Weper verliep bijzonder soepel: we kunnen echt met elkaar lezen en schrijven. Ze hebben ook met dit Feedtuber-project goed meegedacht en ze zijn direct gekomen om alles in de slurf te converseren. Binnen anderhalf uur was de hele bult bieten weg.”
“De Feedtuber-slurf staat zonder twijfel op één”
De nieuwe Feedtuber heeft een beperkte werkbreedte van slechts vier meter en zorgt voor een stabiele kuil waardoor de voederwaarde optimaal blijft. “We hadden nog een stuk van de sleufsilo die we niet gebruikten. De machine kon daar mooi staan, dus de afmetingen waren totaal geen probleem. Qua stabiliteit was het voor ons ook even afwachten hoe het gedroogde gras zich zou houden. Eigenlijk had er achteraf wel wat meer gedroogd gras doorheen gemogen en als we dit nog een keer gaan doen, dan zullen we er zeker meer gras doorheen doen. De Feedtuber-slurf blijft na deze ervaringen zonder enige twijfel bij ons op nummer één als we weer eens een bietenoverschot zouden hebben.”