Met de halfgedragen Tyrok 400 Onland-wentelploeg, de Catros+ 03-schijveneggen en de klapbare cultivator Cenio 4000-2 heeft Amazone tijdens de Agritechnica een drietal interessante noviteiten op het gebied van grondbewerking. Maar er is op het gebied van grondbewerking meer. De Duitse fabrikant speelt met verschillende noviteiten in op ontwikkelingen op het gebied van ondiep losmaken van de grond, het optimaal inwerken van gewasresten en het beperken van onderhoud.
De introductie van nieuwe modellen springt vaak in het oog en dat is bij Amazone richting de Agritechnica niet anders. Toch zit het verschil ook in de details. Zo heeft de SpeedBlade-schaar voor het ploegen (de Teres en Tyrok-modellen) een update gekregen. Uitgangspunt is het verminderen van de slijtage. Het rister is uitgevoerd met het gepatenteerde, extra grote voorstuk, waardoor de belangrijkste slijtagepunten worden ontlast. Hierdoor kan de werksnelheid worden verhoogd van bijvoorbeeld zes naar maximaal acht kilometer per uur. Bij de nieuwe elementen hoeft dus in eerste instantie alleen het voorste deel van het rister te worden vervangen als dat bij hogere snelheden slijt. Daarnaast zijn de elementen door de toevoeging van koolstof extreem gehard en daardoor slijtvast. Het gladde oppervlak werkt ook positief met het oog op brandstofverbruik.
Punt van de schaar bedekt het rister
“Een ander detail met groot effect: De punt van de schaar bedekt het rister, zodat het aansluitpunt goed beschermd in de schaarpunt ligt. Door deze slimme verbinding komen er geen plantenresten of andere resten vast te zitten.” Zo blijft er volgens productmanager Marc Slootman van de Nederlandse importeur Kamps de Wild ook in een alom gebruikte en op het oog uitontwikkelde techniek als de ploeg nog veel ontwikkeling zitten.
Tyrok 4000 Onland
In de nieuwe halfgedragen wentelploeg Tyrok 4000 Onland kunnen zeven, acht of negen van dergelijke scharen. De vraag naar Onland ploegen neemt toe. De nieuwe Tyrok Onland is geschikt voor trekkers tot vierhonderd pk. Groot voordeel is de lagere bodemdruk omdat er met bredere banden en lagere spanning gewerkt kan worden. De verbeterde treklijn zorgt volgens fabrikant Amazone voor minder zijdelingse trekkracht en een meer efficiënte krachtoverbrenging. De constante diepteregeling gebeurt via het voorste tastwiel dat permanent over de onbewerkte grond loopt.
Het snel en eenvoudig kunnen wisselen tussen Onland ploegen en ploegen in de voor is belangrijk. Hiervoor hoeft alleen aan de hydraulische hefboom van de wentelarm te worden gedraaid. Als het grondoppervlak op het veld door regen of vochtige omstandigheden geen optimale trekkrachtoverdracht mogelijk maakt, is het snel overschakelen op het ploegen in de voor altijd mogelijk. De Tyrok Onland heeft een massieve rechthoekige framebuis van hoogwaardig staal met de afmetingen van tweehonderd bij honderdvijftig bij tien millimeter. De ploeg wordt uitgevoerd met het SmartTurn wentelsysteem, op de kopakker wordt het snelle wentelproces kort voor het einde twee keer hydraulisch vertraagd. Dit leidt tot een materiaalvriendelijk dempend effect wanneer de cilinder wordt ingetrokken.
Catros+ 03 schijfeg
De Catros+ 03 is een interessante noviteit omdat de compacte schijfeg (met werkbreedtes van vier tot zeven meter) inspeelt op de toenemende interesse voor groenbemesters. “De Catros, vooral uitgevoerd met de messenwals, is ideaal voor vlakke en intensief mengende grondbewerking”, aldus Slootman. Het intelligente frameconcept Smart Frame-systeem is een nieuwe vorm van werkdiepteverstelling waarmee de machine slechts een keer parallel aan de grond wordt uitgelijnd. De werkdiepte wordt vervolgens aangepast door eenvoudig de schijfarmen te draaien. Hierbij worden de rijen schijven voor een diepere werkinstelling van het frame weggedraaid.
Cenio 4000-2 gedragen cultivator
De Cenio 4000-2 is een nieuwe klapbare en universeel toepasbaar gedragen cultivator met een werkbreedte van vier meter. Ook deze ontwikkeling moet zorgen voor het optimaal inwerken van gewasresten en het losmaken van de grond (met een werkdiepte van vijf tot dertig centimeter). De Cenio kan met een vermogen van 105 tot 275 pk worden gebruikt. Slootman ziet de ontwikkeling wel enigszins als bedreiging voor loonwerkers, die actief zijn in grondbewerking. “Het is een hele specifieke bewerking, die je vlot en lang moet doen. Grote en middelgrote akkerbouwbedrijven zullen dit vermoedelijk zelf doen.”
Wat bijzonder is aan de Cenio 4000-2 is de breekboutoverbelastingsbeveiliging. Er is een speciale serie tanden (C-Mix Speciaal en C-Mix Super) ontwikkeld, die een drukveerbeveiliging hebben, met een uitbreekkracht van vijfhonderd kilogram. “De Cenio kan uitgevoerd worden met sensoren, die merken als je een beitel verliest. Bovendien meten die de weerstand voor de juiste diepgang.” Omdat de machine voor verschillende toepassingen kan worden gebruikt, wordt dit een interessant ontwikkeling. Volgens Slootman zijn er inmiddels drie of vier verkocht in Nederland.
Hét vakblad voor de agrarische loonwerker
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit vakblad de Loonwerker gelezen. Ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
Vakblad de Loonwerker behandelt vaktechniek, gebruikerservaringen en visies van fabrikanten en collega’s in terugkerende rubrieken zoals ‘Machine in de kijker’ en ‘Loonwerker in beeld’. Het beschrijft de laatste ontwikkelingen in trends van de sector waarmee het een onmisbaar vakblad is voor de agrarische loonwerker.
Shop direct een jaarabonnement of bekijk alle mogelijkheden via deloonwerker.nl/abonneren.
Vakblad de Loonwerker is een uitgave van Prosu.
Tekst en beeld: Martin de Vries