De plannen voor de aanpak van de stikstofuitstoot komen niet eerder dan volgende maand op tafel. Dat laat het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit in een reactie weten. Een woordvoerder ontkent stellig de geruchten dat er achter de schermen al een akkoord zou zijn bereikt.
Corona en nieuwe berekeningen
“Het werk aan het stikstofdossier gaat gewoon door, maar door de coronacrisis heeft het dossier minder aandacht van buiten en de media. Ook het ministerie van LNV is, net als veel andere departementen, druk met de gevolgen van het virus”, laat woordvoerder Rudi Buis weten. Volgens planning zou rond deze tijd, eind maart begin april, een brief naar de Tweede Kamer worden verstuurd over de stikstofaanpak en het vervolg. “Die zal inderdaad circa een maand schuiven in de tijd. Ook omdat we nog met (nieuwe) berekeningen bezig zijn.”
“Nee, er is geen stikstofakkoord”
Uit de sector, onder andere van de kant van Farmers Defence Force (FDF), gaan geluiden op dat er achter de schermen wel een akkoord zou zijn bereikt. Achter de rug van de actiegroep om en slinks tussen al het nieuws rondom corona door. Woordvoerder Rudi Buis ontkent dit stellig.
Impact van spoedaanpak stikstof
Farmer Defence Force (FDF) reageerde daarnaast verbouwereerd over spoedaanpak stikstof, die de bouw en infrastructuur in Nederland vlot moet trekken. Die is met een publicatie in de Staatscourant bekrachtigd. Voorzitter Mark van den Oever van FDF laat in een reactie op Facebook weten het er niet bij te willen laten zitten. De spoedaanpak stikstof bouw en infrastructuur zou een grote impact hebben op de rechtspositie van boeren.
Het rijk, provincies, gemeenten en waterschappen zouden met de vaststelling van de nieuwe regeling natuurbescherming het recht hebben om bronmaatregelen te treffen om depositieruimte te creëren. ‘Totale dictatuur’, schrijft Van den Oever. Samen met twee andere partijen laat FDF het beleidsstuk juridisch bestuderen.
“In de Spoedwet, die voor de kerst door de Eerste en Tweede Kamer is aangenomen, staat dat de ruimte die beschikbaar komt voor 2020 naar woningbouw en een aantal grote infrastructurele projecten gaat. Dit hier is een uitwerking van”, geeft het ministerie van LNV als reactie. “Dat wil niet zeggen dat dat ook voor de toekomst zo zal zijn.”
Lees hier de publicatie in de Staatscourant.
Tekst: Martin de Vries