Het merk Horsch behoeft geen intro meer. Toch waren er lange tijd geen (actieve) importeurs en dealers voor de Benelux. Sinds eind 2015 is Zonna daarvoor verantwoordelijk in Nederland. Langzamerhand zien we dan ook meer Horsch-machines op de velden.
Aanvankelijk rustte Horsch zijn veldspuiten enkel uit met roestvrijstalen tanks. Vanwege kwaliteit en stijfheid, maar ook omdat het materiaal zich volgens vertegenwoordiger Stephan Mencke van Zonna het beste laat reinigen (vergelijk met melktanks). Die keuze, en de keuze voor andere hoogwaardige componenten en technieken maken de Horsch-veldspuiten tegelijk ook prijzig. Mede om die reden koos de fabrikant er in 2015 voor om de Leeb LT te introduceren: een getrokken veldspuit met een polyethyleen (PE) tank van 4.000, 5.000 of 6.000 liter en stalen spuitbomen van 18 – 42 m breed. 80% van de klanten bij ons kiest voor de 5.000 en 6.000 liter tanks. Het model is verder grotendeels gebaseerd op grotere Leeb GS spuiten. Sinds vorig jaar is er, op aandringen van de importeur, ook een spuitboom van 45/46 m leverbaar die beter aansluit bij de behoefte van aardappeltelers. Niettemin wordt de 39/40 m brede boom het meest verkocht.
Eigen kijk op spuittechniek
Veelzeggend en tegelijkertijd typerend voor de filosofie van Horsch is de uitspraak ‘geen slang is de beste slang’. Iets dat iedere spuitenfabrikant zal beamen, maar niet altijd omzet in het ontwerp van een veldspuit. Met uitzondering van de in de Benelux weinig populaire ECO-uitvoering, rust de fabrikant de Leeb LT standaard uit met een hydraulisch load sensing aangedreven centrifugaalpomp met een capaciteit van 600 l/min. Door de hydraulische aandrijving is de pomp te plaatsen op de voor het beperken van restvloeistoffen meest gunstig plek en volgens Horsch is dat in/onder de dissel. Een ondersteunende en eveneens hydraulisch aangedreven zuigermembraanpomp ondersteunt de centrifugaalpomp bij het opstarten en slaat af bij 0,7 bar druk.
De zuigermembraanpomp verzorgt ook de reiniging. Horsch noemt dit CCS en dat staat voor Continuous Cleaning System. CCS staat ook voor het tweede uitrustingsniveau en daarmee kun je de tank en de leidingen continue vanuit de cabine reinigen volgens het verdringingsprincipe. Wel moet je afstappen om de handbediende kranen aan zuig- en drukzijde om te zetten. Wil je dat niet, dan koop je voor € 2.500 extra de CCS Prouitvoering met enkel elektrische kranen en een extra bedieningskastje onder de linker klep. Daarmee bedien je ook de voor het ’s nachts spuiten handige ledlamp onder diezelfde klep. Ook kun je erop zien hoeveel liter er nog in de 500 liter grote schoonwatertank zit.
Bijzonder balanssysteem
Theoretisch is het eenvoudig uit te leggen dat een balanssysteem van een veldspuit het beste werkt als deze de spuitboom zoveel mogelijk ‘loskoppelt’ van de spuit zelf. In de praktijk is dat niet altijd even eenvoudig. Horsch maakt er in de brochure weinig woorden vuil aan, mogelijk vanwege de standaard boomhoogtesensoren, maar hun balanssysteem is wel degelijk bijzonder. Volgens Stephan Mencke van Zonna is de eenpuntsophanging gebaseerd op ophanging van de loop van een legertank. Het aan een parallellogram opgehangen middendeel van de boom wordt via twee pneumatische cilinders continu gecorrigeerd ten opzichte van de spuit. Een gyroscoop helpt hen de bomen vlak te houden
Wilt u verder lezen? vraag via onderstaand formulier een proefabbonemnt aan of maak gebruik van de actie en sluit 6 nummers af voor €28,-