Augustus is de maand om groenbedekkers te zaaien. Facella en Japanse haver zijn courant in de groententeelt. wie geen kolen teelt, kan ook met gele mosterd aan de slag. Vlinderbloemige groenbedekkers kunnen via de symblose met Rhizobium bactriën extra stikstof vastleggen. Door groenbedekkers te mengen, worden de voordelen gecombineerd.
Vlinderbloemige bedekkers
Groenbedekkers worden gezaaid om hun gunstige bijdrage aan de organische stofopbouw in de bodem en om stikstof-uitspoeling en erosie in de winter te voorkomen. In de biolo-gische teelt is ook de stikstofnalevering voor de volgteelt een belangrijke motivatie om een groenbedekker te zaaien. Voor-al vlinderbloemige groenbedekkers zijn hiervoor belangrijk.
Vlinderbloemigen kunnen dankzij hun associatie met Rhi-zobium bacteriën stikstof uit de lucht vastleggen in hun plan-tenweefsel. De kleine knobbeltjes op de wortels zijn allemaal kleine stikstoffabriekjes. Vlinderbloemige groenbedekkers hebben doorgaans een lage C/N verhouding, waardoor de vastgelegde stikstof na de winter of na onderwerken vlot vrijkomt. Een breed aanbod vlinderbloemige groenbemes-ters is beschikbaar in de zaadhandel.
Naast de bekende rode klaver, witte klaver en voederwikken, komen ook inkarnaat en alexandrijnse klaver als interessante groenbemesters naar voor. Deze klavers verschillen o.a. in groeikracht, uiterste zaaidatum en vorstgevoeligheid. Door de trage jeugdgroei en de matige stikstofopname uit het bodemprofiel is hun on-kruid onderdrukkend vermogen vaak onvoldoende. Daarom is mengen zinvol.
Meer informatie:
Inagro vzw
Ieperseweg 87
B-8800 Rumbeke-Beitem
T.: 051 27 32 00
E.: info@inagro.be
W.: www.inagro.be