Farmstore BV introduceert de nieuwe modellen Airflow Locator® wiedeggen van Hatzenbichler. Het Oostenrijkse Hatzenbichler bouwt al sinds 1952 machines voor mechanische onkruidbestrijding en is sinds 2022 door Farmstore geïmporteerd in Nederland.
Met name de wiedeggen en schoffelmachines zijn gekend om de goede werking, vooruitstrevende techniek en doordachte constructie.
Wiedeg
De wiedeg is een steeds vaker gebruikt werktuig, zowel in de gangbare als biologisch akkerbouw. De wiedeg is een van de belangrijkste machines om onkruid tussen de gewassen te verwijderen, zonder de gewassen zelf te beschadigen. Een wiedeg helpt het bij het onderdrukken van onkruid, wat de concurrentie met de gewassen vermindert en de opbrengst kan verhogen. Daarnaast zorgt het gebruik van een wiedeg voor een betere beluchting en structuur van de bodem, wat gunstig is voor de groei van de gewassen.
Belangrijk bij het gebruik van een wiedeg is dat deze op het juiste moment en onder de juiste omstandigheden is toegepast. Het is belangrijk om te weten op welk moment het onkruid het beste kan zijn bestreden. Daarnaast moet de wiedeg zijn afgesteld op de juiste diepte en agressiviteit (tandhoek en druk), zodat het onkruid effectief kan zijn verwijderd zonder de gewassen te beschadigen.
Constante veerdruk
De Airflow wiedeg is aanpasbaar aan verschillende omstandigheden en plantstadia. Hatzenbichler levert met de Airflow een wiedeg waarmee het mogelijk is de tanddruk bij een variërende tandhoek traploos in te stellen.
De veerwerking van de tanden is verzorgd door een pneumatische cilinder. De centrale luchttoevoer komt van het luchtremsysteem van de trekker. Via een drukregelaar kan de cilinder zijn voorgespannen in het bereik van 0,1 bar tot maximaal 6,0 bar. Op die manier kan de tandendruk traploos worden ingesteld van 500 gram tot 5 kg druk.
Een gelijkmatige bewerking van ruggewassen en ongelijkmatige bodemgesteldheid is zo gegarandeerd. De pneumatische cilinders zorgen voor een extra mechanische werking, waardoor het onkruid beter loskomt en verwijderd kan zijn. Dit maakt de onkruidbestrijding nog effectiever. Daarnaast kan de machine aangepast zijn aan verschillende bodemomstandigheden en plantstadia.
In tegenstelling tot de met kabels voorgespannen trekveren beschikt de Hatzenbichler Airflow wiedeg over een werkelijk constante tandendruk. Bovendien kan de tandhoek en daarmee ook de agressiviteit van de tanden binnen een bereik van 55° – 128° zijn ingesteld.
Airflow wiedeg
De Airflow wiedeg kenmerkt zich door een eenvoudig vanuit de cabine traploos instelbare en constante veerdruk. Tevens kan de tankhoek vanuit de cabine hydraulisch versteld zijn en heeft de machine een bodemvrijheid van 590 mm. Een ander belangrijk argument is de mogelijkheid om de wiedeg via een GPS-systeem aan te sturen met sectiecontrole.
Locator-technologie
Hatzenbichler heeft het Aifrlow-systeem uitgebreid met de Locator-technologie. Het is dan ook mogelijk om de tanddruk van elke afzonderlijke eggentand afzonderlijk in te stellen via het Isobus-scherm in de tractorcabine.
Elke tand kan zijn omgeschakeld tussen twee continu instelbare tanddrukken. Op de plantenrij is een lage tanddruk toegepast, terwijl tussen de plantenrijen een hoge tanddruk is toegepast. De afstand tussen de rijen kan tijdens het rijden vrij worden geselecteerd op de terminal. Ook de bandbreedte is tijdens het rijden vrij instelbaar via het Isobus-scherm.
Met behulp van het virtuele stuurframe is de offset tussen de verschillende veertanden, de veertanden zijn schuin, in een offset achter elkaar gepositioneerd, continu aangepast door rijenherkenning van de Locator. Met dit Locator-systeem is het mogelijk om eerder in het zaadlobstadium te eggen. Maar ook in latere stadia, waar bijvoorbeeld andere eggen hogere gewassen zouden kunnen “beschadigen”.
Plantherkenningssysteem
Wat kan de Locator dat andere plantherkenningssystemen niet kunnen?
- Betere visuele plantherkenning door mens en AI
- Continue training van de AI door middel van menselijke input
- Onbeperkte rekenkracht mogelijk door koppeling met externe datacenters.
Bron: Farmstore