Loonwerkers, veehouders en akkerbouwers in het noorden van Nederland werken samen om bodemverdichting te voorkomen. Als belangrijkste adviseur van de agrariër is de loonwerker een belangrijke spil in het geheel. Ook in een tijd waar machines steeds groter worden en keuzes nog altijd op basis van efficiëntie worden gemaakt. “Maar de zware belasting zorgt voor het verlies van structuur in de bodem. Een verstoring die vaak tot diep in het profiel merkbaar is en zeer moeilijk kan worden opgeheven.”
Bodemverdichting Groningen
Loonbedrijf Lucas Stuut uit Jonkersvaart is één van de bedrijven die mee participeert in het project ‘Bodemverdichting Groningen’. Een project dat de bewustwording over de problematiek moet vergroten en daarnaast handvatten aan loonwerkers en agrariërs moet bieden voor het oplossen van bestaande en het voorkomen van driegende bodemverdichting. “We zetten onze banden al op lage druk 0,9 bar. We hebben ook geprobeerd om werkzaamheden in gras en mais op cultuurbanden uit te voeren. Dan blijkt dat je gemiddeld eerder het land op kunt met brede banden, terwijl op het gebied van verdichting er geen noemenswaardige verschillen zijn.”
Schoeisel van de machines
Stuut ziet vooral winst in het ‘schoeisel’ van de machines. Hij heeft onder andere de banden van een Krone-hakselaar met een drukwisselsysteem uitgevoerd. Ook het verlagen van de wielas is een maatregel. Ook heeft hij mechanisch aangedreven silagewagens. “Dat bevalt enorm goed. Het verminderen van trekkracht scheelt ook in de bodem.” De loonwerker heeft ook nagedacht om volledig op rupsen over te stappen. “Dat werkt dusdanig prijsverhogend dat we de voorkeur geven aan brede banden.”
Minder gewicht
Een andere maatregel, die Stuut treft, is om met minder gewicht het land op te gaan. Voor het bemesten kiest hij niet voor capaciteit. Hij heeft de Vervaet Hydrotrike bewust uitgevoerd met een tank van zestien kuub. Vier kuub minder inhoud dan de standaard. “We hebben bewust een kleinere tank. Je kunt natuurlijk ook zestien kuub in de negentien kuubs tank doen, maar in de praktijk ben je altijd druk en gooi je de tank toch maar vol.“
Tekst en foto’s: Martin de Vries
Dit betreft een deel van een artikel uit het vakblad de Loonwerker. Het hele artikel lezen?