Na de droge jaren van 2018, 2019 en 2020 is het jaar 2021 een stuk natter begonnen. In twee weken tijd is er bijna evenveel regen gevallen als normaal gezien in de hele mei maand. Er viel gemiddeld al 40 millimeter regen tot nu toe. Dit ten opzichte van gemiddeld 56 millimeter voor de hele maand mei.
Grondwater weer op niveau
Door de vele regen is van ernstige droogte geen sprake meer. De verschillen kunnen regionaal wel groot zijn, door het lokale karakter van de buien. In de Achterhoek staat het grondwater op veel plaatsen zelfs hoger dan normaal. Ook in Brabant en Limburg is het grondwater weer op peil. Op sommige plaatsen op de hooggelegen zandgronden, bijvoorbeeld langs de grens met België, is het grondwaterniveau nog wel lager dan normaal.
De akkers liggen er op verschillende plaatsen in het zuiden en oosten op de zandgronden nog droog bij. Dieper in de bodem is de grond nog wel vochtig. Aangezien er de komende tijd regelmatig regen valt, blijft op de meeste plaatsen voldoende water beschikbaar voor de groei van planten.
Neerslagtekort kleiner
Het neerslagtekort bedraagt op dit moment maar 26 millimeter. Normaal is dat halverwege mei ongeveer 40 millimeter. Het neerslagtekort is het verschil tussen hoeveel water er verdampt en hoeveel regen er valt.
Vorig jaar was het rond deze tijd een stuk droger. Van half maart 2020 tot eind mei viel er toen bijna geen regen. Omdat de zon veel scheen, verdampte er daarnaast ook veel water. Halverwege mei was het neerslagtekort vorig jaar al 110 millimeter.
Het verdampen van water gaat het snelst wanneer de lucht droog is en de zon volop schijnt. Tijdens zeer droge dagen in het late voorjaar en in de zomer kan soms wel acht millimeter water per dag verdampen.
Weersverwachting
De komende tijd blijft het wisselvallig met dagelijks kans op buien. Van droogte is voorlopig geen sprake.
Bron: Weeronline en Weerplaza