De oogstmachines vormen een belangrijk onderdeel van de vloot bij Loonbedrijf Van den Dries in ’s-Heerenhoek. Heel bewust is er recentelijk geïnvesteerd in een Vervaet Beet Eater 625 met zonnen. Op de zware gronden wordt geprofiteerd van de lange reinigingsweg. Ook is de zesrijige bietenrooier bewust uitgevoerd met een ontbladeraar zonder nakopper. “Op een hectare betekent het gewoon twee ton minder verlies in de bewaring en je hebt niet last van hergroei.”
Arjen van den Dries is er van overtuigd dat de Beet Eater zorgt voor minder tarra. En daar profiteert hij van op zeeklei. Op Zuid-Beveland ziet de loonwerker annex akkerbouwer het belang van verliezen op het veld en in de bewaring steeds belangrijker worden. Al langer draaide er een Beet Eater 625 op het bedrijf. Die wordt nu vervangen door een gloednieuwe machine, met de meest recente features die door Vervaet zijn doorgevoerd. Zelf het teelt het bedrijf ook suikerbieten, maar het meeste wordt in loonwerk gedaan. “Met bietenrooier met deze capaciteit moet je wel driehonderd hectare hebben. Daarom is het in mijn optiek ook een echte loonwerkmachine”, stipt Arjen van den Dries aan. “Wij hebben de nieuwe investering gemaakt op basis van de vraag in het loonwerk. We hebben ook nog een kleinere Vervaet staan. Daar wordt ook specifiek naar gevraagd.”
Beet Eater 625
De Beet Eater 625 heeft en aantal eigenschappen waar specifiek naar wordt gevraagd. Volgens Van den Dries wordt er steeds vaker niet-kerende grondbewerking in de omgeving toegepast. De bietenrooier is daarom uitgevoerd met een ontbladeraar zonder nakopper. “We houden de koppen intact, waardoor we ook gewoon één tot twee ton per hectare meer aan bieten van het land halen. Bovendien zorgen complete bieten voor minder bewaarverlies en voorkom je dat de kopjes op het land blijven liggen. Als je de grond vervolgens slecht oppervlakkig bewerkt is het risico op luizen groot. Zit dat er eenmaal in, dan is het moeilijk te bestrijden.”
De vraag van klanten naar de complete bieten zorgt er voor dat Van den Dries voor lief neemt dat het brandstofverbruik omdat er een extra poetseras moet worden aangedreven. Ook de rubberen onderdelen vragen misschien om wat meer onderhoud. “Maar poetsers raken ook versleten. Uiteindelijk ligt de kostprijs aan het eind lager. Twee ton extra aan bieten is gewoon minder verlies in bewaring. Omdat je hergroei voorkomt hoef je vervolgens alleen nog maar te woelen en te zaaien. Er wordt gewoon steeds minder geploegd. Omdat het aantal dagen dat het vriest ook af neemt, loop je gewoon een groter risico met luizen en ziekten.”
Ook de kleine Vervaet gaat op de brug om met eenzelfde ontbladeraar te worden uitgevoerd. “Voor deze machine is specifiek vraag. Niet alleen omdat die geschikt is voor de kleinere percelen. Ook voor de natte omstandigheden wil men voor de insporing een lichtere machine. Je hebt dan wel echt een goede kieper nodig op de kopakker, maar het werkt prima.
Extra reinigingszon
Een andere unieke eigenschap aan de nieuwe Beet Eater is een extra reinigingszon. Arjen van den Dries zweert bij deze techniek van Vervaet, vooral vanwege de kleigrond. “Met een extra zon krijg je ook extra reiniging als de rooiomstandigheden verslechteren. De transportweg is gewoon groter. Het toevoegen van een extra zon is een dure optie, maar het zorgt wel voor extra capaciteit. En aan het einde is tarra een stuk lager. Dat is wel bewezen.”
Vanwege de kleigronden is ook de toevoeging van een axiaalset niet een discussiepunt geweest. “Op lichte grond kan ik me voorstellen dat de axiaalrol minder toegevoegde waarde heeft. En ook daar zie ik wel de voordelen. Wij hebben in ieder geval te maken met de kleibollen, die er goed tussenuit worden gehaald. Bovendien moest de axiaalrol de bieten toch nog wel schoon op.”
De nieuwe bietenrooier wordt op Michelin 960-38 CerexBIB 2-banden gezet. Een grote VF-band, die goede bodembescherming op lagere spanning biedt. Een luchtdrukwisselsysteem is voor Van den Dries een must, omdat de chauffeur ook veel de weg op moet en zo vanuit de cabine zijn bandenspanning kan bijstellen.
Oogstvloot bij de tijd
Met de nieuwe Beet Eater 625 is de oogstvloot weer bij de tijd. Voor de aardappelen heeft Van den Dries vier AVR-rooiers staan. In tegenstelling tot de suikerbieten zitten aan deze machines meer onderhoud. “Dat staat ook inherent aan de werkzaamheden die je er mee uitvoert. De zonnen in een bietenrooier gaan nooit kapot. Een rooimat is veel gevoeliger.” Op het moment van schrijven wordt er hard gewerkt om de plantuien binnen te krijgen. “Ondanks de droogte zien we dat we toch nog wel behoorlijk product binnen halen. Aardappelen lijken nog wel slecht, maar als het gaat regenen en de neerslag is van betekenis, dan zou het zomaar nog wat rechtgetrokken kunnen worden. De graanoogst is in ieder geval wel goed. De chauffeurs komen met een glimlach binnen. Volle bakken en goede omstandigheden.”
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Verveat en Martin de Vries