Loonbedrijf Peter Ziel Agrarische Dienstverlening uit het Groningse De Groeve werkt al jaren met veel plezier met Samasz. Samen met de Poolse fabrikant zijn in de tussentijd veel verbeteringen besproken en doorgevoerd. Ziel roemt het meedenken van Samasz. Recentelijk heeft hij bijvoorbeeld een nieuwe Fendt-trekker aangeschaft, waarmee de koppeling om de oliedruk aan te passen niet honderd procent was. “Dit bleek met een software-update opgelost te kunnen worden. De laptop is aan de machine gekoppeld en vanuit Polen is vervolgens alles ingeregeld. Het loopt inmiddels vlekkeloos.”
Groningse loonwerkers zien dat Samasz de juiste stappen maakt
Aankomend seizoen zal de combinatie van Ziel ook worden uitgevoerd met afvoerbanden, die in breedte hydraulisch kunnen verschuiven. De Isobus-besturing met loadsensing is de laatste toevoeging. Ziel is er enorm blij mee.
“Waar je vroeger door middel van een touw door de achterraam van de cabine de vergrendeling moest ontkoppelen, kan ik dat nu vanuit de cabine met een druk op de knop inregelen.” Ook automatisch smering is toevoegingen, waarmee Samasz in de ogen van Ziel echt een sprong voorwaarts maakt.
Geen beperkingen meer dankzij Isobus
De Groningse loonwerker heeft de beschikking over een XDF 301 SH-frontmaaier en een KDD 941 STH-vlindermaaier. “Door de Isobus-besturing heeft Samasz in mijn ogen geen beperkingen meer ten opzichte van de bekende fabrikanten van maaiers. Dat er vanuit Polen wordt meegedacht en dat ze naar Nederland komen om bij mij een maaier daar waar nodig modificaties uit te voeren met gemodificeerde trommels, hydrauliekpompen of mesjes maakt het verschil. Doe dat maar bij een Krone of Kuhn. Als je qua maaikwaliteit – ondanks dat de triplemaaier wel een zware combinatie is – en bedieningsgemak niet onderdoet, dan is dat de instelling waarmee Samasz voor mij het verschil maakt.”
Heffen kost geen extra tijd meer
Dirk Wierda van Loonbedrijf Wierda uit Lutjegast heeft inmiddels een heel seizoen met de triplemaaiercombinatie (XDF 351 SH-frontmaaier en een KDD 941 STH) van Samasz gewerkt. Er lopen er twee. Het loonbedrijf heeft altijd met een triplemaaiers van een ander merk gewerkt. Die werden direct met de trekkerhydrauliek bediend zonder elektrisch bedieningspaneel.
“Met Isobus-aansturing is omhoog ook meteen omhoog. Drie jaar geleden, toen alle maaiers waren uitverkocht en Samasz als enige fabrikant wel kon leveren, was het wel even een stap terug. Je had weliswaar de capaciteit, maar als je directe aansturing gewend bent, dan is het best irritant als het heffen met elektrische bediening meer tijd kost. De frontmaaier was toen bovendien nog veergedragen en dat werkt wat onrustiger. Het zit ook tussen de oren hoor, want de maaikwaliteit was heel behoorlijk.”
“Samasz winnaar op prijs-kwaliteitverhouding”
De neus van de frontmaaier is inmiddels hydraulisch gedragen. Dit zorgt ervoor dat de bodemvolging ten opzichte van andere merken niet onderdoet. “Met de juiste instelling gaat de maaier niet happen, maar glijdt er perfect overheen. Het werkt echt heerlijk.”
Met de kleine percelen in het Groninger Westerkwartier waar Wierda werkt, geeft de directe Isobusaansturing veel voordelen als je op verschillende breedtes wil maaien en toch de maximale kwaliteit uit de triplemaaier wilt halen. De vlindermaaier is uitgevoerd met de stalen kneuzers en afvoerbandjes. “Iedereen is bij ons enorm te spreken over deze maaiers. Qua prijs-kwaliteitverhouding komt Samasz voor ons als winnaar uit de bus.”
Tekst: Martin de Vries en Antoine Van Houtte • Beeld: Antoine Van Houtte, Lilux
Hét vakblad voor de agrarische loonwerker
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit vakblad de Loonwerker gelezen. Ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
Vakblad de Loonwerker behandelt vaktechniek, gebruikerservaringen en visies van fabrikanten en collega’s in terugkerende rubrieken zoals ‘Machine in de kijker’ en ‘Loonwerker in beeld’. Het beschrijft de laatste ontwikkelingen in trends van de sector waarmee het een onmisbaar vakblad is voor de agrarische loonwerker.
Shop direct een jaarabonnement of bekijk alle mogelijkheden via deloonwerker.nl/abonneren.
Vakblad de Loonwerker is een uitgave van Prosu.