Het Poolse SaMASZ is één van de relatief jonge Oost-Europese fabrikanten die ook bij ons opgang maakt met betaalbare en robuuste machines. Bij veehouders en zeker ook bij loonwerkers. We bekeken de GigaCUT triple maaiers eens nader.
SaMASZ is in 1984 opgericht door Antoni Stolarski. De bedrijfsnaam staat voor Stolarski Antoni Maszyny (machines). Vanuit Bialystok in Polen richtte de fabrikant van hooibouwmachines, machines voor openbaar groen én sneeuwschuiven zich aanvankelijk op de regionale markt. Sinds 1986 zijn maaiers in het programma opgenomen. Maaiers die qua techniek en vooral qua robuustheid toegespitst zijn op de regionale omstandigheden en die zijn/ waren niet vergelijkbaar met de biljartlakens zoals we die kennen in de Benelux, aldus Johan Jans van SaMASZ bvba. Hij omschrijft de PerfectCUT-maaibalk als de meest duurzame in de markt. Sinds 2018 komen de maaiers uit de geheel nieuwe fabriek in Zab?udow, eveneens in Polen.
Eerst zwaar, dan licht
Voor de ontwikkeling van de schijvenmaaiers – SaMASZ bouwt ook trommelmaaiers – en dan vooral voor de ontwikkeling van het hart van de schijvenmaaiers, de maaibalk, keek SaMASZ goed naar de constructie van enkele leidende Duitse merken. “Het bedrijf heeft aanvankelijk niet voorop willen lopen met innovaties hoewel dat de laatste jaren aan het veranderen is. Vooral na de komst van een nieuw hoofd ontwikkeling die ambitieuze plannen aan het opzetten is”, zegt Jans. De professionele PerfectCUT-maaibalk kenmerkt zich door een aandrijving met grote tandwielen achter de maaischijven. Zij drijven beurtelings de kleine tandwielen onder de maaischijven aan die vijf keer zo snel draaien als de aandrijf tandwielen. Deze constructie moet resulteren in een relatief laag geluidsniveau. De maaibalk zelf is volledig gelast en dat maakt ‘m stijf maar tegelijkertijd ook zwaar. Volgens Jans is de geschiktheid voor zware omstandigheden de reden dat het Ierse McHale voor haar maaiers gekozen heeft voor de PerfectCUT-maaibalk van SaMASZ.
De PerfectCUT-maaibalk kenmerkt zich door een aandrijving met grote tandwielen die de maaischijven aandrijven. Deze constructie moet resulteren in een relatief laag geluidsniveau.
Deze maaibalk vind je vanzelfsprekend ook terug in de KDD-vlindermaaiers en de KDF-frontmaaiers die tezamen de triple maaiers vormen. De frontmaaiers zijn slepend in een parallel logram opgehangen. Naast de PerfectCUT-maaibalk zit ook de LiteCUT-maaibalk in het programma. Deze heeft een traditionele aandrijving met alle tandwielen in één lijn. Ze zijn met 18 mm dikte bovendien dunner dan de tandwielen van de PerfectCUT-maaibalk. De maaischijven, meshouders, messen en overbelastings beveiliging zijn wel gelijk. Deze lichtere maaibalk monteert de fabrikant niet alleen in haar eigen Sambamaaiers maar levert ‘m ook aan elke andere fabrikant die interesse heeft.
Beveiliging op meerdere fronten
De aandrijving van de pendelend opgehangen maaibalk is beveiligd tegen overbelasting door een slipkoppeling. Hiernaast is elke maaischijf beveiligd met een zogenoemde SafeGEAR-unit. Twee spies tussen tandwiel en aandrijfas en tussen aandrijfas en maaischijf zijn ontworpen om te breken zodra de rotatie van de maaischijf in voldoende mate wordt beperkt door een vreemd voorwerp. SaMASZ levert de maaiers met PerfectCUTmaaibalk standaard met een extra SafeGEAR-unit die je monteert na het losdraaien van vier bouten en vervolgens vijf moeren. De beschadigde unit kun je vervolgens later voorzien van nieuwe spies.
Standaard zijn de KDF- en KDD-maaiers voorzien van een mechanische drukontlasting ofwel bodemvolging met drie (KDD met kneuzer), twee (KDF) of één (KDD zonder kneuzer) trekveer. Een hydropneumatische drukontlasting is optioneel, maar wordt vanwege de relatief geringe meerprijs van €1.730 per maaier op de vlindermaaier bijna altijd gekozen. Een extra voordeel van de hydropneumatische ontlasting is dat deze ook een functie heeft als de achtermaaier onverhoopt uit moet wijken voor een obstakel zoals een steen of paal. Tezamen met de aan de voorzijde gemonteerde hydraulische obstakelbeveiliging zorgt die ontlasting ervoor dat de maaier zowel naar achteren als omhoog uit kan wijken en automatisch weer terugkomt in de werkstand.
Een hydropneumatische drukontlasting is optioneel, maar wordt vanwege de relatief geringe meerprijs van €1.730 per maaier op de vlindermaaier bijna altijd gekozen.
Tekst: René Koerhuis en Jan Ebinger
Foto's: Adrieëne Mertens, gebruikers, fabrikant en René Koerhuis