Op Eurotier 2022 stelde Strautmann een prototype voor van een elektrisch aangedreven zelfrijdende voermengwagen: de ePrimus 413. De elektrische aandrijving van de zelfrijdende voermengwagens door middel van batterijen zal de emissies en de schadelijke gevolgen daarvan voor het vee en het personeel op veehouderijen verminderen.
Op die manier kan de landbouwer efficiënt gebruik maken van de beschikbare schone energie (zonnepanelen, biogas, enzovoort) en zijn of haar energiekosten verlagen: een verdere bijdrage tot een duurzame landbouw.
Elektrische aandrijving van Strautmann zelfrijdende voermengwagens
De elektrische aandrijving zal beschikbaar zijn op de Sherpa en Primus 400 modellen. Deze zullen standaard worden uitgerust met een verticale mengvijzel en zullen een nuttig mengvolume van 11 tot 15 m³ bieden.
Het systeem zal gebaseerd zijn op een modulaire, vloeistofgekoelde hoogspanningsbatterij. Drie van de vier elektrische motoren zullen elektriciteit leveren aan krachtige verbruikers, zoals de aandrijving van het mengsysteem, de transmissie en de frees. De hulpverbruikers, waaronder de stuurinrichting en de bediening van de ventielen, zullen elektrohydraulisch worden gevoed. Met één batterijlading kan tot 16 ton totaal gemengd rantsoen worden opgeraapt, gemengd en verdeeld. Dat wil zeggen dat drie tot vier mengsels voor 300 lacterende melkkoeien.
Batterij als energieopslag
In het geval van zelfverbruik van zonne-energie zal het bijvoorbeeld mogelijk zijn de batterij ‘s middags op te laden, wanneer de elektriciteitsproductie op haar hoogtepunt is. De batterij kan worden gebruikt als energieopslag om ‘s avonds of ‘s nachts de opgeslagen energie te gebruiken om melkrobots of de melkkoelsystemen aan te drijven bij gebrek aan zonne-energie.
Dit maakt de elektrisch aangedreven zelfrijder tot een betrouwbare bondgenoot voor een dagelijks gebruik, zelfs voor kleine landbouwbedrijven, omdat regelmatig onderhoud wordt beperkt. Een sterk argument, zowel voor het vee als voor de bescherming op het werk!
Bron: Distritech