Digitalisering van de processen, minder verbruik van middel en meer flexibele techniek. Het zijn de speerpunten van Amazone in de toekomst, of zoals de fabrikant zelf zegt ‘Amazone 4.0 is ons sleutelwoord’. “We willen partner worden van lokale problemen. Dat betekende voor de Agritechnica minder ‘fysiek metaal’ en meer digitale oplossingen”, aldus de Engelse managing director Simon Brown.
Software, elektronica en sensorsystemen worden zo ingesteld dat plaatsspecifieke bespuiting mogelijk is. Sectieregeling, individuele mondstukomschakeling en het gebruik van applicatiekaarten hebben de afgelopen jaren al bijgedragen in het verminderen van het gebruik van kunstmest en pesticiden. “Tot tachtig procent”, stelt Brown. Amazone 4.0 pretendeert nog een stap verder te gaan in precisielandbouw.
Verdeling van meststoffen
Eén van de blikvangers is een paarse mat. Die vormt de basis van EasyCheck, als onderdeel van de mySpreader-app. Het betreft een controle van de zijdelingse verdeling van gemengde meststoffen. “Zestien paarse matten geven een goed contrast weer. Met een smartphone maak je een foto. De app telt het aantal korrels. Met bluetooth wordt de informatie in het veld terug naar de machine gestuurd.” Easy Check is een onderdeel van EasyMix. “Deze tool stelt de juiste instelwaarden voor de strooier voor. EasyMix bepaalt uiteindelijk hoe goed of slecht de afzonderlijke componenten in elkaar passen en op welke diepte die moet worden toegepast.”
HeadlandControl is een automatische GPS-Switch-bediening voor ZA-TS die de kunstmeststrooier automatisch zeer precies op de kopakker of in wigvormige velden in- en uitschakelt. Tijdens het strooien op de kopakker voert de buitenste sectie een grensstrooifunctie uit, terwijl de HeadlandControl-functie parallel met de veldstrooischijf wordt uitgevoerd. Zodra het uitschakelpunt wordt bereikt, schakelt de spreider automatisch uit. “Met sectioncontrol wordt de snelheid van het strooien aangepast of de secties worden uitgezet. Je krijgt hierdoor een optimale verdeling op de kopakker.”
Precieze toediening van middelen
SmartSprayer is een gewasbeschermingstechnologie die het mogelijk maakt om op plantniveau middelen toe te dienen. Een sensorsysteem – ontwikkeld door Amazone, Bosch en Xarvio, detecteert onkruid in rijgewassen automatisch in realtime. Op de spuitbomen is een camerasysteem geïnstalleerd. Eén camera scant een gebied van 1,10 meter en evaluaties kunnen worden uitgevoerd over vier kanalen, dat wil zeggen op een raster van 25 cm. Actieve LED-verlichting zorgt voor even goede detectiesnelheden overdag en 's nachts, zodat duisternis of schaduwen in zonnige omstandigheden geen effect hebben. “Met de onkruiddetectie is het mogelijk om in een kleinere zone per nozzle onkruid de volle dosis te geven.”
“Met de digitale innovaties optimaliseren we de machines, gaan we efficiënter om met middelen en maken we de teelt meer milieuvriendelijk.”
De ontwikkelingen van AmaSelect Spot in samenwerking met het Nederlandse Dronewerkers heeft ook een prominente plek in het optimaliseren van bespuitingen. Met drones worden beelden van een veld gemaakt om onderscheid te maken tussen onkruid en het gewas. De taakkaarten, op basis van die foto’s, worden door middel van DroneLink-software ingelezen in de AmaPad-terminal zodat plaatsspecifieke bespuiting kan plaatsvinden. Dit moet een forse besparing op middelen opleveren en maakt bovendien een duur camerasysteem op de boom overbodig. Lees er hier meer over.
Met AmaSelect Row is het mogelijk om met een AmaSelect-spuitdoplichaam op afstand te bedienen van toepassing op het hele gebied naar rij-specifiek spuiten. Om de toedieningssnelheid over de gehele giekbreedte zo constant mogelijk te houden tijdens het rijden door bochten, heeft Amazon AmaSelect CurveControl ontwikkeld. Dit is een functie voor mondstukregeling op UX getrokken sproeiers en de Pantera zelfrijdende veldspuit.
Slimme cultivator
De Cenius-2TX ZoneFinder is een slimme cultivator, die gegevens van bodemstructuur, aan de CANbus-gegevens van de trekker koppelt. Door deze verbetering worden ook kleine verschillen in de bodemstructuur tijdens de grondbewerking in de kaarten verwerkt. De informatie kan vervolgens worden gebruikt als basis voor het nemen van besluiten over eventuele latere landbouwmaatregelen. De datalogger registreert enerzijds de rijsnelheid, tractie, brandstofverbruik en slipgegevens van de CANbus van de tractor, terwijl hij anderzijds de werkpositie, werkdiepte en helling van de gemonteerde cultivator Cenius-2TX ontvangt. Het resulteert in duidelijke bodemtextuurkaarten, die worden gemaakt door een intelligent algoritme.
Kalibreren via bluetooth
MySeeder-app is een noviteit die het kalibreren van de zaaimachine via bluetooth mogelijk maakt. De ISOBUS-terminal brengt vervolgens bewerkingen over naar de app. Het stuurprogramma kan elke smartphone gebruiken waarop de mySeeder-app is geïnstalleerd om de kalibratie uit te voeren. Parameters zoals de zaadsnelheid, het kalibratiegebied en de rijsnelheid kunnen rechtstreeks op de mySeeder-app op de smartphone worden ingevoerd en bewaakt.
Brown is enthousiast over de ontwikkelingen in ‘intelligente gewasproductie’. “Met de digitale innovaties optimaliseren we de machines, gaan we efficiënter om met middelen en maken we de teelt meer milieuvriendelijk.”
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Martin de Vries en Amazone