Akkerbouwer Anton de Wit (rechts) en zoon David (midden) werden door CZAV-adviseur Daniel Westerbeke (links) op de hoogte gesteld van de werking van Zorvec.
Normaal gesproken blaast akkerbouwer Anton de Wit met zijn zoon David niet zo hoog van de toren. De eigenaren van het traditionele akkerbouwbedrijf met één op vier aardappelen in het bouwplan zijn liever gewoon op het land bezig en houden zich niet te veel met randzaken bezig.
Toch besloten ze dit keer wel hun verhaal te doen, want door de toelating van gewasbeschermingsmiddel Zorvec Enicade – sinds dit jaar – kon er tijdig worden ingegrepen toen er phytophthora dreigde in de consumptieaardappelen: “Op een plek waar een geïnfecteerde aardappelknol zat, was de phytophthora niet verder uitgebreid en ook niet meer actief.”
De Wit was dan ook blij verrast: “De werking is zo sterk, dat er na de bespuiting geen phytophthora meer te bespeuren viel. Natuurlijk zijn er ook andere middelen op de markt, maar ik durf wel te stellen dat de sterke werking van dit middel onze redding is geweest.” De werkzame stof van Zorvec is oxathiapiprolin en heeft een werking op meerdere stadia van phytophthora, ook op de nieuwe agressieve stammen, en wordt preventief ingezet. Aanleiding voor de familie De Wit om dit nieuwe phytophthora-bestrijdingsmiddel te gaan proberen waren de succesvolle proeven bij de WUR in Lelystad die met dit middel zijn gehouden. Telkens kwam naar voren dat het middel prima werkt in de phytophthora-bestrijding, zelfs bij agressieve stammen. Via CZAV-adviseur Daniël Westerbeke werd De Wit hiervan op de hoogte gesteld. David de Wit: “We hebben hier te maken gehad met phytophthora dat waarschijnlijk latent al in het pootgoed aanwezig was.”
Langere interval
Toen de Brabantse telers hoorden van de proefresultaten en de langere interval die aangehouden kan worden bij Zorvec waren ze direct geïnteresseerd. Anton de Wit: “De eerste periode van de groei kan je met andere middelen (Revus, Infinito, red.) en later Canvas prima uit de voeten, maar zodra het gewas hard gaat groeien, is een opwaarts systemisch middel van Zorvec ideaal. De eerste drie bespuitingen hebben we met Revus gedaan. In overleg met CZAV zijn we vervolgens Zorvec gaan toepassen. Dat paste prima in ons spuitplan en we hebben in totaal daardoor één bespuiting kunnen besparen. Daarna zijn we overgegaan op knolbeschermingsmiddelen om het schema te voltooien.”
“Verwachtingen meer dan waargemaakt”
De Wit senior vervolgt: “Vorig jaar hadden we al het één en ander over Zorvec gelezen en het toeval wil dat een overbuurman van mij – Jan Dries Luijks – voor producent Corteva Agriscience werkt en we regelmatig met elkaar hadden gepraat over dit middel. Op velden werd tijdens kunstmatig geïnfecteerde proeven phytophthora goed aangepakt. Ook hier heeft het middel de verwachtingen meer dan waargemaakt: we hadden een plekje waar een moederknol al in het vorige jaar geïnfecteerd was en die is gelijk gaan sporuleren. Omdat het toen een hele warme en vochtige periode was, kon die gelijk heel veel sporen vormen. Dat hebben we dankzij Zorvec goed onder controle kunnen houden.”
Tijdige correctie
Na de bespuitingen met Zorvec heeft De Wit in het veld gezocht naar phytophthora door de blaadjes te plukken bij vochtig weer en in een handdoek te plaatsten. “We vonden niks, omdat de Zorvec-bespuiting dat tijdig heeft stopgezet en gecorrigeerd.”
David de Wit: “Wij blijven Zorvec ook de komende jaren gebruiken”
Positieve teeltervaringen
CZAV-adviseur Westerbeke herkent dit verhaal van De Wit en zijn zoon: “Een groot deel van onze telers is met Zorvec begonnen. Ook omdat het door een langere interval goed in het schema past en in de snelle loofgroeifase goed meegroeit in het loof. Alle akkerbouwers komen met dezelfde reactie: dit is een heel sterk middel, zeker ten opzichte van andere middelen die nu op de markt zijn. De teeltervaringen zijn ronduit positief.”
Conclusie
De conclusie is voor David en Anton de Wit dan ook duidelijk: “Wij blijven dit middel ook de komende jaren gebruiken”, zo vertelt De Wit junior die teelt op kleigronden en enkele zandgronden langs de Brabantse Wal. “Het middel presteert beter dan we vooraf hadden durven hopen.”
Meer informatie over Zorvec?
Allard Jukema – Productmanager Corteva
E-mail: allard.jukema@corteva.com
Tel.nr.: 06 – 2007 8675
Website: https://www.zorvec.nl/