Na het buitje van vijftien millimeter de vorige dag zijn de rooiomstandigheden en weersvooruitzichten voor akkerbouwer Bote Terpstra ideaal om zijn Sturon-plantuien op het zwad te rooien. De aanblik van het volle zwad toont grove uien, met naar schatting zo’n zeventig tot tachtig ton opbrengst. Van augustus tot en met juni is Terpstra druk met de teelt, oogst, verwerking en afzet van uien.
Terpstra teelt negen hectare plantuien en 41 hectare zaaiuien in Marrum. Dit jaar is hij, onder teeltbegeleiding van Hoogland, gestart met 25 hectare uienteelt op ruggen met het ras Red Tide. Het gewas staat er knap bij: uniform in de rij met veel groen loof en weinig gele bladpunten. Veel bollen gaan al richting de zestig millimeter, ziet Terpstra: “We zijn er nog niet. We moeten ze nog vijf à zes weken aan de groei houden en zien dat we de meeldauw de baas blijven.”
Stuurbaarheid
Met een gemiddelde gift van drie tot vijf millimeter water per dag en een wekelijks afgepaste meststoffengift direct in de wortelzone, is er geen belemmering voor een goede doorgroei. Van dit gewas mag verwacht worden dat het met een sluitend wekelijks spuitschema weerbaar is tegen de bladschimmels. “Die stuurbaarheid is een groot voordeel van fertigatie. Het geeft een goede en uniforme opstart. Dit is zeker belangrijk in een lastig voorjaar. Het trekt de uien erdoor”, zo ervaart Terpstra. “Ik stond voor de keuze om te investeren in een extra haspel, maar heb voor hetzelfde bedrag nu de basisinvestering voor fertigatie bij VGB Watertechniek in aggregaat, hoofdleidingen en doseerunit gedaan. Daarmee kan ik ook 25 hectare uien van water voorzien. Voor komende seizoenen heb ik dan alleen extra kosten aan de driptape.”
In samenwerking met Van der Maar Landbouwmechanisatie zijn er speciale inzetkappen op de aanaardkappen ontwikkeld om de driptape in te brengen. De ruggen worden afgeplat door drukrollen. Op het rugplateau zijn twee rijtjes uien gezaaid, met daartussen in de driptape op vijf centimeter diepte. Het rooien wil Terpstra uitvoeren met zijn eigen aardappelloofklapper en VSS Amac-uienrooier, die drie ruggen per gang op zwad kan leggen.
Grove uien
De markt vraagt grove uien met een goede hardheid en bewaarbaarheid. Daar zit de prijs, volgens Terpstra. Bij het inschuren van de uien draait hij standaard de ondermaat, kleiner dan zestig millimeter, weg voor de export naar Afrika. Door de inzet van fertigatie verwacht hij het aandeel grove uien te verhogen van zestig naar tachtig of zelfs negentig procent. “Een meeropbrengst van twintig tot dertig ton per hectare is reëel. Bij tien ton extra ben ik al uit de kosten.”
Nieuwe bewaring
Na de bouwvak start Tolsma Techniek in een bestaande loods met het inrichten van een bewaarplaats met vier nieuwe cellen, voorzien van koeling en een condensdrooginstallatie, met een totale capaciteit van 6.200 ton. Twee cellen van 1.400 ton zijn bestemd voor de opslag van uien. Met deze doorontwikkelingen in nieuwe technieken staat Terpstra op ‘pole position’ om met zijn team nieuwe kansen te pakken voor uitbreiding van de uienteelt – en verwerkingsactiviteiten.
Tekst en beeld: Jan Geert Vedelaar