In alle regio’s werden bieten gezaaid. Op de zware kleigronden gaat het moeizaam, voor de lichtere gronden verloopt het redelijk.
De nachtvorsten van de afgelopen dagen hebben geen schade gedaan omdat de bieten nog niet boven stonden. Ondanks de lage temperaturen begint het bietenzaad wat 17 maart is gezaaid al te kiemen.
Lichte en zware gronden
Op de lichtere gronden en daar waar geploegd is kon zonder problemen worden gezaaid. De grond liet zich daar goed bewerken. Ook de lager gelegen lichte grond wordt met de dag beter bewerkbaar. Enkele weken geleden stonden er op de laag gelegen plekken nog water, het sterk drogende weer van de afgelopen weken heeft de situatie snel veranderd. Er wordt veel dierlijke mest en Betacal uitgereden.
Op de zwaardere grond verloopt de zaai nog niet zo vlot. Op verschillende percelen wordt de grond wel bewerkt, maar stellen bietentelers het zaaien uit tot er regen is gevallen. De grond is uitzonderlijk hard en kluitig, en droogt snel op. Zelfs na drie keer bewerken is het zaaibed amper geschikt. Voor veel gezaaide percelen zijn de rollen uit de hoek van de schuur gehaald.
Muizenvraat
Al met al een situatie waarbij de kans op vraat door muizen groot is. Neem daarom tijdig maatregelen door alternatief voer aan te bieden. Muizen kunnen in korte tijd veel zaadjes opeten. Het advies is de percelen de komende weken regelmatig te inspecteren, zie ook dit IRS-bericht ‘Voorkomen van muizenschade begint al voor het zaaien’ en de infokaart ‘Voorkom muizenschade’.
Harde wind
De sterke noordelijke wind van de afgelopen dagen hebben flink bijgedragen aan het opdrogen van de percelen. Op stuifgevoelige gronden levert dit problemen op. De agrarische dienst heeft een eerste melding gekregen over een bietenperceel wat afgelopen zondag is verstoven. Het heeft hier nog niet geleid tot overzaai, maar hier en daar liggen de zaden bloot. Neem tijdig maatregelen om dergelijke problemen te voorkomen.
Bron: Cosun