Mooi zaaiwerk afleveren op een (niet gekeerde) tarwestoppel van 40-45% afslibbare klei met veel plantresten. Om aan die uitdaging het hoofd te bieden nam Menko Oosterhuis uit Thesinge de jongens van loonbedrijf Doorgrond in de arm.
Hun speciale Kverneland Optima met zaaischijven én uitgerust met Geoseed module, blijkt de juiste machine voor deze omstandigheden. De machine zaait meteen een deel in vierkant- en een ander deel in ruitverband uit, om een optimale gewasgroei én uitgebreidere mechanische onkruidbestrijding mogelijk te maken.
Niet ploegen
Zaaien in niet-geploegd land is een primeur voor Gert-Jan en Menko Oosterhuis. In Thesinge, nabij de stad Groningen, focussen de broers zich op natuur inclusieve teeltmethoden waarin minder grondbewerking, minder chemische bespuitingen en het gebruik van natuurlijke meststoffen centraal staat.
De broers verbouwen 25 ha suikerbieten in een bouwplan met voornamelijk graan. Vorig najaar werd besloten om de droge graanstoppel niet te ploegen maar te woelen en winterklaar te leggen met de Lemken Karat stoppelcultivator als voorbereiding op het bieten zaaien. “Dit gaswinnings-gebied heeft te kampen met on-egale percelen waarop makkelijk plassen ontstaan. Een goede bufferwerking van de grond is een speerpunt in ons bodembeheer. Door de storende lagen op te heffen met woelen en door organische stof bovenin de bouwvoor te houden stimuleren wij bodemvruchtbaarheid en verbeteren wij de capillaire werking” zo verklaart Menko Oosterhuis.
Zaaien in vaste grond
De zachte winter veroorzaakte veel opschietend groen in de bouwvoor en stelde de broers voor de uitdaging; hoe gaan we daar straks met succes bieten inzaaien? Want met de traditionele zaaibedbereider en kouterzaaier valt op dit perceel niets uit te richten. “Het land lag al aardig vlak, maar was weer deels begroeid met van alles. Vorige week werd er drijfmest op uit gereden. S’ morgens in de vroegte hebben we over de bevroren grond een beperkt zaaibed gemaakt met de rotoreg. De zaaimachine van Doorgrond werkt met schijven en bleek in staat om in de vaste grond te zaaien. Juist daar willen we het zaadje hebben. Want dan vindt het bietenzaadje vocht, en komt het plantje vast ook zonder regenbui wel boven” zo vat Menko Oosterhuis zijn bevindingen met deze zaaimethode samen.
Aanpak bietenteelt
Gert-Jan Oosterhuis, werkzaam bij Heyboer BV in Biddinghuizen, zet de strategie uit voor de bietenteelt. Vóór het zaaien wordt alleen een organische bemesting aangewend met een drijfmest-/digestaat mengsel via sleepslangbemesting. De mineralen worden in het seizoen alleen nog extra aangevuld met een bladbemestingsmix, waarin mangaan de boventoon voert. “Om het bladapparaat fris te houden en om de plant zoveel als mogelijk te wapenen tegen bladziekten”.
De mineralenbehoefte van de bladbemesting wordt ras specifiek bepaald naar de actuele stand van het gewas. “De gevoeligheid voor bladziektes is helaas bij de rassenkeuze vooraf met weinig zekerheid te voorspellen” weet Gert-Jan uit ervaring. “De rassen die wij telen kiezen wij uit op hoog suikergehalte in combinatie met vroeg rooien. Dat zorgt voor de hoogste financiële opbrengst. Ook is voor ons een score onder de 100 op kaligehalte van belang, want dat is op onze percelen aan de hoge kant. Selectie op tarra en kophoogte hebben wij laten varen omdat wij meestal onder mooie omstandigheden rooien”.
“Zo zijn wij dit jaar uitgekomen bij Jolenta van KWS, de opvolger van het ras Annelaura als suikergehalte topper. Ook testen wij de nieuwe rassen BTS 4235 en BTS 6405 en Tessilia van KWS. Wij zetten bewust nieuwe genetica in en testen welk ras onder onze teeltomstandigheden het beste presteert op opbrengst, suikergehalte en bladziektegevoeligheid. Dan valt er ook wel eens een ras af”.
Ruit- en vierkant verband zaaien
Met de Geoseed module op de Kverneland Optima is het mogelijk om “patroon te zaaien” in lengte en dwarsverband. Hiermee gaan de broers testen welk patroon het meeste voordeel oplevert. Het ruitverband zaaien levert mogelijk een hogere opbrengst op vanwege de optimale onderlinge plantafstand in de rij en die afstand tot de planten in de rijen ernaast. Ruitverband gaat gepaard met de mogelijkheid om diagonaal te schoffelen. Daarvoor heb je dan wel smallere schoffelbeitels nodig. Theoretisch moet het ruitverband de beste opbrengst geven. ..Voor het recht rijden tijdens het schoffelen vertrouwen de broers op het RAVEN SBGuidance besturingssysteem op de Fendt 310.
Samenwerking Abemec en loonbedrijf Doorgrond
Vanuit zijn werk als verkoopleider bij Abemec voor Noord Nederland, heeft Menko Oosterhuis contact met Jeroen Wolters en Han Hilbrands van loonbedrijf Doorgrond. Samen met Thijs van de Ven, productmanager Smart Farming bij Abemec, gaat loonbedrijf Doorgond dit seizoen van start met het aanbieden van Smart Farming in Noord Nederland, met de inzet van de twee recent aangeschafte AgroIntelli Robotti werktuigendragers.
De Optima 6-rijige groentezaaimachine is speciaal aangepast om opgehangen te worden in de Robotti’s. Met deze machine gaat Doorgrond de markt op voor het zaaien van maïs, bieten, sperziebonen en pompoenen. Na het zaaien leveren ze de klant desgewenst “onkruidvrije hectares” aan, want door het dwarsverband zaaien kunnen de Robotti’s ook kostenefficiënt percelen schoffelen.
De Robotti’s worden binnenkort geleverd. Tot die tijd gebruikt Doorgrond de Fendt 310. Die is speciaal met het oog op de midden aanspanning van de Optima van 1,5 meter spoorbreedte op 2 meter gezet zodat de machine aangehaakt kan worden in de hef. Het bleek een kwestie van het omwisselen van de voorbanden en het omdraaien van de velgschelp op de achterbanden om precies op de juiste spoorbreedte van 2 meter uit te komen. Er zijn nieuwe VF-banden op gemonteerd, om daarmee de bodem zoveel mogelijk te sparen.
Voor wie het vervolg van het zaaien en de groei wil volgen, verwijst Menko Oosterhuis naar de Facebook pagina “Agroningen – boeren met passie” van hun bedrijf. “Of kom zelf kijken in Thesinge” besluit Menko Oosterhuis.
Tekst: Jan Geert Vedelaar
Foto’s: Menko Oosterhuis