Moonen Loonbedrijf uit Riethoven wil met de aankoop van een Vervaet Q621 bietenrooier klaar zijn voor de toekomst. Nu de veeteeltsector het moeilijk heeft en onder hoogspanning staat, besluit men om het loonbedrijf uit te breiden met een akkerbouw gerelateerde machine.
Na vergelijken van verschillende machines is de keuze voor de Vervaet in de ogen van Moonen de beste keuze. De eenvoud van de rooier spreekt Moonen namelijk aan. Ook de wendbaarheid, het eigen gewicht, de gewichtsverdeling door één wiel per spoor en de CDR mulcher maken de bietenrooier geschikt voor het bedrijf uit Brabant.
Naast het loonbedrijf heeft de familie Moonen ook nog een akkerbouwbedrijf met bieten en cichorei in het bouwplan. Daardoor is de keuze om het bedrijf met een bietenrooier uit te breiden te verklaren. “Zo kunnen wij onze eigen bieten en cichorei rooien op de momenten die wij als perfect zien”, vertelt Sander Moonen. Sander wil samen met broer Marco het loonbedrijf van hun ouders zo toekomstbestendig mogelijk voortzetten.
Wendbare bietenrooier
Het grootste pluspunt is volgens Moonen de wendbaarheid van de machine. Met een achterwieluitslag van zeventig graden kan de rooier bijna rond zijn eigen voorwielen draaien. Ook de eenvoud in de bediening is voor het loonbedrijf een ander pluspunt. De Q621 is uitgerust met een CDR (Combi Dubbele Rotor) mulcher. De CDR mulcher heeft twee onafhankelijk aangedreven klepelassen. De tweede klepelas vervangt de traditionele scalpeurs. Uniek aan deze poetsermulcher is de mogelijkheid om zowel integraal als met bladspreiding te mulchen. Dit laatste is van groot belang voor de familie Moonen. “Wij zijn het blad graag kwijt voordat de biet de zonnen over moet. Als je integraal mulcht moet je het blad weer uitzeven, een extra handeling die volgens ons onnodig is”, aldus Sander Moonen.
Ook is de gewichtsverdeling goed. Door de opstelling van de twee achterwielen tussen de voorwielen wordt het gewicht egaal verdeeld over de breedte van de machine. De Vervaet Q621 is ook uitgerust met een opbrengstmeting. Dit past in het straatje van precisielandbouw om de opbrengsten in kaart te brengen. Zo kunnen ze vergelijken waar hoeveel ton gerooid wordt.
Hét vakblad voor de agrarische loonwerker
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit vakblad de Loonwerker gelezen. Ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
Vakblad de Loonwerker behandelt vaktechniek, gebruikerservaringen en visies van fabrikanten en collega’s in terugkerende rubrieken zoals ‘Machine in de kijker’ en ‘Loonwerker in beeld’. Het beschrijft de laatste ontwikkelingen in trends van de sector waarmee het een onmisbaar vakblad is voor de agrarische loonwerker.
Shop direct een jaarabonnement of bekijk alle mogelijkheden via deloonwerker.nl/abonneren.
Vakblad de Loonwerker is een uitgave van Prosu.
Tekst en beeld: Jens Kusters