Half mei moet nog negen procent van het suikerbietenareaal gezaaid worden. Door de regen is dat voornamelijk in Oost-Brabant, Noord- en Midden-Limburg nog niet volledig gelukt. In betreffende gebieden moet nog circa 50 procent gezaaid worden, terwijl in andere gebieden alle bieten al in de grond zitten.
Hoeveel is er gezaaid?
Uit de cijfers van Cosun Beet Company valt op te maken dat in Flevoland en de Noordoostpolder 100 procent van het bietenareaal gezaaid is. Ook in Noord- en Zuid-Holland vordert het zaaien goed met 98,5 procent van het areaal wat inmiddels al in de grond zit. Met uitzondering van Oost-Brabant (58,2%) en Limburg (70,7%) varieert het gezaaide bietenareaal in de overige gebieden tussen de 91,4 en 97,7 procent.
Overzaai bieten
Tot heden is 745 hectare overgezaaid. Slakken en emelten zijn voor 78 procent hiervan de reden. Het valt op dat er dit jaar met 78 procent beduidend meer overzaai is door vraatschade van insecten in vergelijking met afgelopen jaar toen dit 42 procent bedroeg.
Afgelopen jaar werd er meer overgezaaid door korstvorming (24%) dat is dit jaar met 11 procent in verhouding minder. Daarnaast zijn er enkele percelen overgezaaid door vorst- en stuifschade. De meeste percelen zijn overgezaaid op de Noordelijke klei, in Noord- en Zuid-Holland en in Oostelijk- en Zuidelijk-Flevoland.
Zie ook de IRS-berichten ‘Emelt- en ritnaaldschade in de bieten’ en ‘Houd rekening met slakken’. Bij zeer ernstige plantwegval kan overzaaien noodzakelijk zijn. Met de IRS-applicatie ‘zaai, opkomst en groei’ kan zijn berekend wanneer overzaaien rendabel is. Daarnaast zijn enkele percelen overgezaaid door waterschade.
Bron: Cosun