In de eerste week is het suikergehalte gemiddeld landelijk circa 15,5 procent. Dit is zo’n 0,5 procentpunten hoger dan vorig jaar (15,0%).
Door het extreem natte voorjaar, matige zomer en late zomerse periode ontwikkelde de biet zich per regio en per perceel verschillend. Daarnaast is er sprake van een hoge bladschimmeldruk. Veel percelen hebben te maken met structuurschade die uniforme groei van percelen beperkt heeft. Opbrengstverschillen zijn hierdoor groter dan voorgaande jaren.
Tarracijfers en suikergehalte
De goede oogstomstandigheden afgelopen week zorgen voor relatief lage tarracijfers. Het gemiddelde tarrapercentage komt uit op 8,3 procent. Na enkele weken campagne komt een beter beeld over de suikeropbrengsten.
Regionale cijfers
Regionale cijfers over tarra, gehalte en WIN zijn in te zien via Weekcijfers – Cosun | Suikerbieten (cosunleden.nl). Het hoogste suikerpercentage was op Walcheren met 15,7 procent. En het laagste suikerpercentage lag op 13,8 procent in de regio Utrecht/Veluwe.
Bron: Cosun