Het oogstmoment van snijmaïs nadert nu snel. Op zand- en lössgronden zijn de regels voor verplichte vanggewassen dit jaar veranderd. Dit geldt voor melkveehouders maar ook loonwerkers hebben hier mee te maken. Zijn er bij uw klanten nog geen vanggewassen gezaaid door onderzaai? Countus zet de regels op een rij.
In dit artikel legt Countus uit wat de regels omtrent dit onderwerp zijn. In eerste instantie is dit bericht aan agrarische ondernemers, de melkveehouders gericht. Maar omdat in veel gevallen de maisteelt en de teelt van vanggewassen aan loonwerkers wordt uitbesteedt is dit bericht ook voor u van toepassing. Wellicht kunt u hier een adviserende rol in vervullen richting uw klanten.
Vanggewas na geteelde snijmaïs
Zaai na (gangbaar) geteelde snijmaïs het vanggewas uiterlijk op 1 oktober. De toegestane vanggewassen zijn: gras, winterrogge, bladkool, bladrammenas, wintertarwe, wintergerst, triticale en Japanse haver. Vanggewassen moet direct na de teelt gezaaid worden.
Overige maïs
Als je maïs biologisch teelt of als je CCM, korrelmaïs, MKS of suikermaïs oogst, ben je verplicht om uiterlijk 31 oktober een toegestaan vanggewas te zaaien. De toegestane vanggewassen zijn spelt, triticale, wintergerst, winterrogge en wintertarwe. Ook dit vanggewas moet meteen na de teelt gezaaid worden.
Hoofdteelt
In plaats van een vanggewas mag je ook een ‘hoofdteelt’ inzaaien voor het volgende jaar. Dit gewas moet je uiterlijk 31 oktober inzaaien. Op uiterlijk 1 oktober moet je de inzaai van een hoofdgewas melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit doe je via de Gecombineerde Opgave.
Als hoofdteelten zijn aangewezen: spelt, triticale, wintergerst, winterrogge en wintertarwe. De teelt van gras als hoofdgewas vanaf 31 oktober is niet mogelijk. De RVO geeft aan dat het geteelde wintergraan in het volgende jaar niet als gehele plant silage (GPS) geoogst mag worden.
Mengsel
Je mag een mengsel van verschillende gewassen als vanggewas telen. Het mengsel moet dan wel voor ten minste twee derde uit één of meer vanggewassen bestaan die hierboven genoemd zijn. Voorwaarde is dat het ingezaaide mengsel in het najaar tot ontwikkeling is gekomen.
Let op: het vanggewas mag in alle gevallen niet worden vernietigd voor 1 februari van het opvolgende jaar.
Meer weten?
Wil je meer weten over vanggewassen? Vul dan het contactformulier van Countus in (even helemaal naar onderen doorscrollen).
Bron: Countus