In het Duitse Steinfurt zijn dit voorjaar veldproeven gestart om opbrengstverschillen tussen spitten en ploegen te beoordelen bij de teelt van snijmaïs. Op het bedrijf van Martin Merker is hiertoe een proefveld aangelegd. Inmiddels zien we, dat spitten positief is voor de gewasontwikkeling na het zaaien. Martin Merker vertelt hierover: “Direct na het zaaien was al zichtbaar dat spitten het ontkiemen bevordert.” In de herfst zal op het bedrijf van Martin Merker de opbrengst en voederwaarde geregistreerd worden.
Bewerkingen
De grondsoort is kleigrond. Op het geploegde proefveld zijn vier bewerkingen uitgevoerd. En op het gespitte proefveld slechts twee bewerkingen. Martin Merker vertelt hierover: “In de toekomst wil ik naar één bewerking: spitten, zaaibedbereiding en direct zaaien. Op deze redelijk zware grond moet je het aantal bewerkingen beperken om verdichting tegen te gaan. Het resultaat van verdichting zie je direct terug als opbrengstderving”.
Vergelijkbare omstandigheden
Martin Merker heeft dit voorjaar het proefveld gedraineerd. Om de verschillen tussen spitten en ploegen te meten, zijn alle factoren volledig vergelijkbaar. Dit geldt natuurlijk in eerste instantie voor de rassenkeuze en de bemesting. Maar ook de gewasbescherming over het gehele groeiseizoen is volledig vergelijkbaar. En natuurlijk geven de grondmonsters aan dat het proefveld homogeen is qua samenstelling (grondsoort, % organische stof, etc.).
Samenwerking en Agritechnica
De Fachhochschule Osnabrück en fabrikant FarmaX werken samen in meerdere onderzoeksprojecten. Bij de afdeling ‘Agrar- und Lebensmittelwirtschaft’ bestaat belangstelling voor landbouwkundig onderzoek om de verschillen tussen spitten en ploegen meetbaar te maken. Bovendien wordt spitten in Duitsland veelvuldig toegepast in akkerbouw en loonwerk. Zo heeft FarmaX meerdere relaties in Duitsland die bewust kiezen voor spitten met een laag rotortoerental. Dit is voornamelijk gebaseerd op de aanwezige grondsoort in relatie tot het doel meer opbrengst te realiseren.
Voor meer informatie en de contactgegevens kunt u kijken op www.wasse.nl