Vanwege de nieuwe wet- en regelgeving moeten maïstelers steeds creatiever en innovatiever worden om een goede maïsoogst te verkrijgen. Theo Ketels van Greenfields Adjuvants is jarenlang werkzaam geweest als adviseur/specialist op het gebied van gewasbescherming voor loonwerkers, onder andere vanuit zijn functies bij Agrifirm. Hij ontdekte na ‘een aantal praktijktesten’ dat optimalisatie met Profal Multix voor een forse hogere meeropbrengst zorgt: “Als men dit product niet gebruikt kost dat ruim 120 euro per hectare”, zo stelt Theo Ketels.
Startereffect
Profal Multix is een innovatief product dat breed inzetbaar is en voor alle soorten maïs gebruikt kan worden. De ideale situatie voor goede maïs is verbouwen op luchtige grond met veel humus. Dit noemen we het klei-humus effect oftewel de CEC: het vermogen om nutriënten en water vast te houden. Helaas is die ideale situatie vrijwel nooit aanwezig. Voor maïstelers die niet die luxe hebben is Profal Multix een zeer geschikte oplossing: “Officieel is Profal Multix een bladmeststof, maar het heeft ook een enorme goede bodemwerking. Vooral op niet mobiele gronden die koud, nat en kleiachtig zijn heeft men veel baat bij dit product. Ook in ijzerhoudende kalkgronden zorgt het voor optimale groei, vooral in de jonge delen van de plant (daar waar zink- en fosfaatgebrek meestal als eerste optreden). We spreken hier dan ook van een startereffect.”
Het toedienen van de bladmeststof is qua hoeveelheid altijd maatwerk, maar het product bestaat in alle gevallen uit een combinatie van Magnesium, Mangaan en Zink. “Eventueel kan er ook Borium (Boron) aan worden toegevoegd”, zo vertelt Theo Ketels: “Omdat het een hoog geconcentreerde bladmeststof is, heb je maar 4,5 tot 6 liter per hectare nodig. In de praktijk betekent dit een meeropbrengst van 150 euro per hectare bij 1 ton droge stof. De extra kosten bedragen slechts 30 euro, dus dat is snel verdient.” De kosten zijn zo laag omdat het toedienen gelijktijdig met de onkruidbestrijding plaatsvindt. “Profal Multix heeft de eigenschap fosfaat, aanwezig in de bodem, te mobiliseren. De juiste verhoudingen in de sporenelementen zijn extreem belangrijk voor de groei en vitaliteit van de plant en dus ook de eind-opbrengt. Kort door bocht beredeneerd: De kolf in de maïsplant bestaat uit (ruw) eiwit en zetmeel. Als je meer korrels hebt, heb je meer zetmeel. Hoe groter de kolf, hoe hoger de VEM-waarden. Hoe hoger de VEM, des te hogere melkproductie.”
Daarnaast heeft het product ook een duidelijk fysiologische werking. Een gezond gewas is minder vatbaar (voor bijvoorbeeld bladvlekkenziekte of builenbrand) en haalt makkelijker de eindstreep, hetgeen zich vervolgens ook weer vertaalt in meeropbrengst. Maïs is vooral ‘gebreksgevoelig’ voor Kalium, Zink en Magnesium; Profal bevat al deze elementen. Volgens een onderzoek van PPO (Praktijkonderzoek Plant en Omgeving) zorgt het product voor 4% hogere DS-opbrengst en 5% hogere versopbrengst. Ketels: “Die hogere opbrengst heeft twee redenen: Een vitaal gewas heeft een nette groeicurve, zonder stress. Ideale celstrekking is de basis voor reproductie in de kolf. Meer korrels betekent automatisch meer zetmeel, dat is punt één. Ten tweede moeten door de wettelijke beperkingen andere mogelijkheden optimaal worden benut. Het toevoegen van Profal Multix zorgt voor een verhoogde opbrengst van droge stof en een hoger zetmeelpercentage.”
Optimalisatie
Volgens Ketels is deze bladmeststof absoluut niet bedoelt als reparatiemiddel: “Als het magnesiumpercentage in de basis al laag is, dan blijft dat laag. Het is een natuurlijke kringloop: Wat de koe schijt, komt in de maïs en dat komt vervolgens weer in de kuil. Wij hebben dit product gemaakt voor telers die echt aandacht willen geven aan de maïs. Profal Multix weet het effect van deze sporenelementen magnesium, zink en mangaan te optimaliseren. Telers die goed en serieus bezig zijn met hun gewassen zullen altijd op zoek gaan naar producten die een maximaal rendement opleveren.”
Om maximaal te profiteren van de eigenschappen die Profal Multix bezit is toediening op het juiste moment essentieel. Maïs krijgt de meeste stikstof via drijfmest. Dat wordt toegediend in de periode van eind maart tot begin april, terwijl de maïsplant dit pas nodig heeft in juni en juli: “Maïs heeft een grote voedingsbehoefte in korte tijd, krachtige bemesting in die (groei)fase is dus heel belangrijk. Ons product geeft een totaal nieuwe kijk op vloeibaar bemesten. We gebruiken een techniek uit de glastuinbouw en hebben deze gecombineerd met de kuilkennis van boeren en loonwerkers. Uiteindelijk is deze groep de beste raadgever, want zij weten exact wat er op het land gebeurt en hoe de maïs zich gedraagt.”
Ketels is blij met de extra mogelijkheden die het product aan de maïstelers biedt: “We krijgen steeds meer inzage in de processen waardoor er nu ook meer mogelijkheden komen om die te beïnvloeden. Het is wel jammer dat we het met zijn allen eerst zover hebben laten komen natuurlijk. Greenfields Adjuvants heeft zich de afgelopen jaren echt vastgebeten in de maïsteelt, waardoor wij nu een zeer goed product kunnen afleveren, want dit item is enorm ‘hot’ momenteel. Dat is niet zo gek, want er is een oplossing nodig. Er zijn veel initiatieven op dit vlak, maar de werking van Profal Multix in uniek en zorgt voor een aantoonbare meeropbrengst (bevestigd door onderzoek van PPO). Er wordt tegenwoordig minder drijfmest gereden, waardoor sporenelementen minder snel voorhanden zijn. Het ontbreken van enkele milligrammen aan vitale sporenelementen kan tonnen per hectare schelen.”
Verwachtingen
Profal Multix bevordert de groei van de maïsplant en zorgt voor een hogere droge stof opbrengst, hetgeen al tijdens het hakselen gemeten kan worden: “Boeren en loonwerkers zoeken naar oplossingen binnen de wettelijke grenzen om tot maximale benutting van drijfmest te komen. Het is een bladmeststof met een zeer goede bodemwerking (waardoor bijvoorbeeld ook stikstofverlies door nitrificatie vermindert wordt, red.). Het zorgt daarnaast nog voor een betere verteerbaarheid dus is in alle opzichten ideaal. Wij verwachten dat binnen 2 jaar 30 tot 40% procent van het maïsareaal met (deze) bladmeststof zal worden behandeld.” In het eerste jaar heeft Greenfields Adjuvants al een marktaandeel van rond de 5% gerealiseerd: “Allemaal tekenen dat er echt behoefte is een dergelijk product en dat men beseft dat het gebruik van Profal Multix geen extra tijd of geld kost, maar juist de inkomsten verhoogt”, zo besluit Ketels zijn pleidooi.
Meer informatie
W.: www.profalmultix.nl/dealer