Op een regenachtige vrijdagmiddag in oktober rijden de trekkers het terrein op om gezamenlijk de week af te sluiten. De jongens werkzaam bij Hofmeijer uit Voorst (Gelderland) zijn bijna klaar met de maisoogst.
Maisoogst afgerond
“Nog ongeveer vier dagen hakselen en dan zit de campagne erop. Dit jaar hebben we 760 ha mais gehakseld. Minder dan andere jaren, de oorzaak ligt in de droogte. We hebben bijvoorbeeld gehakselde mais uit Wilp moeten transporteren naar Ruurlo waar de maisoogst compleet is mislukt. In onze regio hadden wij een redelijk goed groeiseizoen. Wij hebben weinig last ondervonden van de droogte. Net op tijd kwamen er regenbuien”, aldus Herbert Hofmeijer. Sinds eind de jaren 1990 is Herbert samen met zijn broer Herman eigenaar van Hofmeijer Voorst. Tot die tijd was de leiding in handen van zijn ouders.
Foto: Herbert en Herman Hofmeijer zijn al bijna 30 jaar de drijvende krachten van het bedrijf Hofmeijer Voorst.
60 jaar geleden
Bijna 60 jaar geleden gingen Berend en Jannie Hofmeijer in de regio Voorst werkzaamheden verrichten voor melkveehouders. Dat gebeurde met een trekker, een Ford Dexta, een veldspuit van het merk Urgent, een ploeg en een maaier. Mede doordat in de jaren 1970 menig veehouder mais ging verbouwen, kreeg Hofmeijer meer werk te doen. Halverwege de jaren 1980 kwamen de zonen Herbert en Herman in het bedrijf en werden er in de loop der jaren twee collega bedrijven in de regio overgenomen.
“Vandaar ook de variatie aan merken trekkers die je op ons bedrijf ziet”, vertelt Herbert Hofmeijer. “In 2009 belandde Nederland in een financiële crisis. We hebben toen samen met Jacco Meijerhof, Hofmeijer Civiel- en Cultuurtechniek BV opgericht om ook aanbestedingen te doen voor opdrachten in het grondverzet, infra en cultuurtechniek. Tot 2015 bestonden de werkzaamheden voor 50% uit agrarisch loonwerk en 50% uit cultuurtechnisch grondverzet. De afgelopen jaren zijn de cultuurtechnische werkzaamheden verder uitbreid. De verhouding is nu 65% cultuurtechnisch en 35% agrarisch loonwerk.”
Tot 2015 bestonden de werkzaamheden voor 50% uit agrarisch loonwerk en 50% uit cultuurtechnisch grondverzet. De afgelopen jaren zijn de cultuurtechnische werkzaamheden verder uitbreid en is de verhouding nu 65% cultuurtechnisch en 35% agrarisch loonwerk.
Gras onderzaaien in mais positief voor de bodem
“Net als veel andere loonbedrijven zochten wij een manier om onderzaai in de mais voor elkaar te krijgen. Dit is in 2019 en vóór 1 oktober een verplichting. Flexibele inzet om in verschillende groeistadia van de mais gras in te zaaien was voor ons een must bij de keuze van een machine. Een machine die goed te gebruiken is voor het onkruid wieden, maar ook één met een uitgebreide zaaibak erop. Na intensief zoeken, kwamen wij bij de Einbock Aerostar Exact wiedeg + de elektronische P-Box STI zaaiunit uit. Deze machine heeft veel flexibele, dunne en langere tanden en is voorzien van een viertal loopwielen. Hierdoor kan vanaf het zaaien tot het 6e of 7e bladstadia van de mais gras onder gezaaid worden. De machine staat op 75 cm.
Wilt u het gehele artikel lezen? Klik hier en ontvang een proefnummer!
Hoogstaand mais onderzaaien
Ook wanneer de mais gegroeid is en hoger staat, kunnen de tanden en de machine aangepast worden. Hierdoor wordt de mais niet beschadigd. De terminal in de cabine geeft het aantal gezaaide hectares, de zaaisnelheid en zaaisoort weer. Met een groene balk wordt weergegeven of de machine bezig is met zaaien of niet. Deze Einbock heeft extra uitlopen die tussen de tanden zijn gemonteerd. Door het loopwiel met tanden die er achteraan komen, wordt het zaad er nog onder gegooid. Het zaad wordt breder uitgespreid tussen de bladeren in de losse grond via de ketsblaadjes. De flexibiliteit en het altijd in droge omstandigheden kunnen zaaien, maakt het werken met deze combinatie ideaal voor ons. Terwijl onze collega’s nog moesten beginnen waren wij al klaar”, zegt Hofmeijer.
Zaaien op 50 cm beter en ruitverband
“Met één zaaicombinatie zaaien we op 75 en 50 cm. Waarom? Omdat we minder mest mogen uitrijden op bouwland. We hebben het idee dat we de mais beter kunnen verdelen wanneer er gezaaid wordt op 50 cm. Tevens in ruitverband om beter te wortelen en omdat er meer licht tussen de rijen komt. Uit proeven die wij gedaan hebben, blijkt dit ook. In een perceel die wij gezaaid hebben op 75 en 50 cm is geconstateerd dat op 50 cm meer massa staat dan op 75 cm. Inmiddels doen we dit nu alweer voor het 3e jaar met de Kverneland Optima E Drive zaaicombinaties. Onze conclusie is: hoe slechter het perceel, hoe groter de verschillen. Wanneer het perceel goed is en de grond in orde, zijn de verschillen niet zo groot.”
“Ons doel is het leveren van een complete dienstverlening en de juiste partner te zijn naast de agrariër”
Wilt u het gehele artikel lezen? Klik hier en ontvang een proefnummer!