Faunaschade aan mais kost provincies jaarlijks ruim 1 miljoen euro. Vooral de provincie Limburg heeft te maken met hoge kosten. De provincie betaalde vorig jaar bijna 2 ton aan maisschade. Daarom deed BIJ12 in 2021 in samenwerking met taxatiebureau Van Ameyde Waarderingen en de provincie Limburg een proef om met hulp van drones schade aan mais in kaart te brengen. De resultaten waren succesvol, waarna besloten is de inzet van drones in heel Limburg toe te passen.
Tegemoetkoming in faunaschade
BIJ12 is de organisatie die namens provincies de aanvragen voor een tegemoetkoming in faunaschade afhandelt. Om de schade te bepalen, wordt deze eerst getaxeerd. Namens de provincie Limburg betaalde BIJ12 in 2021 € 669.841 aan tegemoetkomingen in faunaschade. Daarvan ging een bedrag van € 189.704 naar maisschade. Dit bedrag is veel hoger dan in andere provincies omdat in Limburg veel meer mais verbouwd wordt. Ook zijn hier naar verhouding meer dassen aanwezig. Samen met zwijnen veroorzaken zij de meeste schade aan mais.
Taxeren afgerijpte mais is lastige klus
Faunaschade aan mais kan zich op twee momenten voordoen: na de inzaai in de eerste fase van de groei (april/mei) en in de fase dat het gewas afrijpt (augustus/september). Het taxeren van afgerijpte mais is echter een lastige klus. De planten zijn zo’n 2 meter hoog en in sommige gevallen gaat het wel om 10 hectare grond. Het inzetten van drones blijkt succesvol bij het in kaart brengen van de schade. ‘Beelden die vanuit de lucht met een drone worden gemaakt, laten in één oogopslag zien waar de schade zich bevindt. In combinatie met een bezoek van een taxateur levert dit zeer nauwkeurige taxaties op’, aldus Thijs Janssens van BIJ12. De exacte cijfers over maisschade in Limburg 2022 zijn nog niet bekend. Deze worden meestal in het tweede kwartaal gepubliceerd. Er kan dus nog geen vergelijking worden gemaakt met het jaar 2021.
Bron: BIJ12