Het vervangen van versleten beitels en een nieuw laklaagje hier en daar. Loonwerker Reinhard Borst uit Laag Zuthem kwam op Koningsdag 2017 een Veenhuis woeler-pakker-combinatie uit 1989 op Marktplaats tegen en twijfelde geen moment. “Op donderdag gekocht, een beetje opgekalefaterd en op vrijdag trok ik al de eerste zes hectare maisland los bij een klant.”
Woelen
‘Woelpakkers’ waren in de jaren tachtig redelijk gewild. Met de opkomst ploegen, raakte woelen uit de gratie. De laatste jaren krijgt bodemkwaliteit steeds meer aandacht en ligt kerende grondbewerking, zoals ploegen, onder het vergrootglas. Woelen als oppervlakkige grondbewerking is daardoor aan een revival bezig. Loonwerker Reinhard Borst ziet de vraag ook toenemen. “En kwaliteit verkoopt zich vanzelf.”
Woeler – pakker – combinatie
De woeler-pakker-combinatie van Veenhuis kwam op het bedrijf nadat zijn Evers-cultivator onder zware omstandigheden niet sterk genoeg bleek. “De dertien tanden had ik naar zeven langere tanden verbouwd. De constructie van de cultivator in combinatie met vorenpakker en achter de verkruimelrol, bleek desalniettemin te licht voor de zware omstandigheden, met name in mais, waaronder ik veel werk.” Borst doet als loonwerker allerlei werkzaamheden voor omliggende agrarische bedrijven. “Dan hebben we het vooral over gras- en maisland . Eigenlijk al het werk, behalve inkuilen en gewasbescherming.” Het machinepark bestaat uit drie trekkers, een shovel en diverse werktuigen voor de meeste grondbewerkings- en bemestingsklussen.
Veenhuis is een degelijk werktuig
De Veenhuis is een degelijk werktuig van 2250 kilo. “Op zandgrond kan er een trekker van 120 pk voor. Op de zware klei 180 tot 200 pk.” De techniek is eenvoudig. De geelkleurige machine bestaat uit drie delen. Voorop zitten vijf diepwoeltanden, die eenvoudig in breedte verstelbaar zijn. “Daarachter zit de egaliseer-pakkerrol met vijftien paraboolschijven, die afhankelijk van elkaar draaien. Het achterste deel is een verkruimelrol. Het model is hydraulisch uitgevoerd, waardoor de werkdiepte met druk van de eerste aandrukrol op de bodem traploos regelbaar is.
De werkbreedte van de woelpakker is drie meter. De woeltanden gaan maximaal 45 centimeter de grond in. “De paraboolschijven drukken de sporen van de woelpoten vlak. De verkruimelaar drukt de grote kluiten vervolgens weer plat. Resultaat is losse fijne grond. Een perfecte bewerking na het bouwland bemesten.”
Uren op de teller
Heeft u ook zelf een machine of werktuig die flink wat uren op de teller heeft? Tip de redactie en mail naar deloonwerker@prosu.nl.
Dit betreft een gedeelte van het artikel uit het Vakblad De Loonwerker. Het hele en meer soortgelijke artikelen lezen? Neem dan een abonnement op het vakblad.
Tekst: Martin de Vries
Foto's: Martin de Vries en LMB Borst