Dinsdag 7 april is in het kader van het project ‘Meer weten van bodem, water- en waterkwaliteit’ een pootdemo aangelegd bij maatschap Michel uit Dedemsvaart.
Variabel poten
Delphy heeft hier in samenwerking met Grimme en maatschap Michel met behulp van een taakkaart de zetmeelaardappelen variabel laten poten.
Aanleg met behulp van taakkaart
Van het perceel zijn van tevoren diverse scans gemaakt om de bodem beter in kaart te brengen. Ook was er een opbrengstkaart van de vorige aardappelteelt voorhanden. De uitkomsten van deze scans zijn onder elkaar gelegd en hier is een taakkaart van gemaakt. Aan de hand van de EC en de opbrengst van de vorige teelt is het perceel verdeeld in 3 zones, met 3 verschillende pootafstanden (27, 30 en 33 cm). Op de gedeeltes met een hoger opbrengstpotentieel is 10% nauwer gepoot ten opzichte van de standaard, en op de gedeeltes met een lager opbrengstpotentieel 10% ruimer. Op deze manier wordt geprobeerd de capaciteit en het opbrengend vermogen van de bodem beter te benutten. Tussen elke pootbaan die met de taakkaart is aangelegd is een baan aangelegd waarbij de pootafstand op de standaardwaarde werd gehouden. Op deze manier ligt er naast elke baan waarbij gevarieerd is in pootafstand, een standaardbaan waarmee vergeleken kan worden.
Opbrengstbepalingen
In het najaar zal de demo geoogst worden en zullen er opbrengstbepalingen worden gedaan, zowel de tonnen per hectare als ook het onderwatergewicht.
Bron: Delphy