Op het gebied van poten, planten, inschuren en verwerken van aardappelen en uien heeft Pommeq in Munnekezijl zich ontwikkeld tot specialist op het gebied van revisie en onderhoud. Machines met een lange levensduur, die met specifieke kennis over de mechaniek, elektrische bediening en software nog jaren goed functioneren op een akkerbouwbedrijf. Neem een stortbak uit 1995 die ondanks de leeftijd nog lang niet afgeschreven is of een Miedema Structural-snarenbedpootmachine, die met een nieuwe printplaat weer aan de hoogste standaard voldoet. “Met een specialisme in aardappelen en uien zijn we heel smal, maar de werkzaamheden rekken zich steeds verder uit.”
Een ronde door de werkplaats in Munnekezijl met eigenaar Beeno Oldenhuis geeft meteen inzicht in de mogelijkheden bij Pommeq. De plant- en zaaimachines maken inmiddels plaats voor schoffeltechnieken. Een tak van sport die steeds belangrijker wordt, nu het middelenpakket voor de akkerbouw steeds verder onder druk komt te staan. Met de opkomst van bijvoorbeeld de teelt van uien op ruggen, met het oog op de waterhuishouding, vraagt dat wat anders van de schoffeltechniek dan met traditionele bedden of een vlak veld. Tegelijk wordt er gekeken naar de combinatie met druppelirrigatie, waarbij de slangen in eenzelfde werkgang als de grondbewerking worden meegenomen. “Wij zijn als specialist in bol- en knolgewassen eigenlijk smal bezig, maar je ziet dat het werk zich ieder jaar steeds verder uitrekt”, aldus Oldenhuis.
Pakket aan merken
Hij benadrukt dat het pakket aan merken aangeeft waar de focus ligt. Naast Dewulf, Miedema en Steketee gaat het om Holoras, Schouten sorting equipment, Struik, Agricult, Cermax, Jansen&Heuning, Samon, Hatzenbichler, Packaging Internation Machinery (PIM), Keulmac, Cremer aardappeltelsystemen, Wevano, KM Kloppenburg, Tibo stofafzuiging, Offringa Airotator, AP Construction, Hessels Zeefbanden en Dezeure. Daarnaast is de onderneming uit Munnekezijl met een team van zeven specialisten erkend keuringstation (SKL).
Pommeq heeft een uitgebreid assortiment van originele onderdelen en slijtdelen aangelegd om de machines van klanten in Nederland en Duitsland tegen aanvaardbare kosten weer bijtijds te krijgen. Met een uitgebreide fotodatabase van de onderdelen, kan bovendien op afstand snel de juiste diagnose gesteld worden.
Elektrische componenten
Het specialisme laat zich vooral zien in de vervanging van elektrische componenten. Vooral voor de Miedema Structural-snarenbedpootmachine heeft eigenaar Oldenhuis van Pommeq een voorliefde opgebouwd. Het bedrijf repareert ook de tel- en controlesystemen en de bedieningskasten. Voor elk type Structural liggen er ruilkasten in het schap. “Wij duiken dieper in de materie”, verklaart Oldenhuis. “Ook de bediening van een twintig jaar oude machine gaat een keer stuk, terwijl aan de machine zelf weinig mankeert. Voor de verouderde Toren&Bonder kasten hebben we zelfs een compleet nieuwe printplaat gemaakt, waarmee oudere kasten weer bij de tijd zijn. Dit zonder dat de printplaat op de pootmachine aangepast hoeft te worden.”
“Een pootmachine uit 1990 zijn dan wel dertig jaar oud, ze lopen vaak al heel lang bij de akkerbouwer en voldoen uitstekend. Ze zijn over het algemeen licht van gewicht en ook dat wordt steeds belangrijker. Door het aanpassen of vervangen van de printplaten in de bedingkast kan zo’n machine ook zo maar weer twintig jaar mee. Dit soort specialistisch werk doen we steeds meer en wordt ook een steeds groter en belangrijker onderdeel van het bedrijf.” Het aanpassen van de printplaten doet Pommeq namelijk ook voor pootmachines van andere merken en bijvoorbeeld kistenvullers.
Horizon verbreden
De liefde voor mechanisatie is Beeno Oldenhuis met de paplepel ingegoten. Zijn vader had een landbouwmechanisatiebedrijf en ontwikkelde zelf looftrekkers en palletiseerders. Met wisselend succes. Met de val van de muur besloot de jonge Oldenhuis om zijn horizon te verbreden. Hij ging naar het Oost-Duitse Maagdenburg om daar als trekkerchauffeur en chef werkplaats aan de slag te gaan op een groot akkerbouwbedrijf. Die onderneming ging verbreden met loonwerk en mechanisatie, waardoor Oldenhuis net als zijn vader in de mechanisatiewereld terecht kwam. Op die manier kreeg hij ook contact met machinefabrikant Tolsma uit Emmeloord. Tolsma heeft ook vestiging in het Duitse Bad Fallingborstel, waar Oldenhuis als verkoper kwam te werken. Na banen bij Netagco en Miedema ging hij zich vanaf 2007 volledig richten op zijn eigen bedrijfje in de verkoop en export van gebruikte en nieuwe machines. “Ik had natuurlijk veel contacten in het wereldje.”
Met de export groeide ook de vraag naar reparatie en vervanging van onderdelen. “Maar ik wilde voorkomen dat er met mijn onderneming wéér een mechanisatiebedrijf bij kwam. Er zijn er al zoveel.” Met een locatie in Munnekezijl en een achterland waar pootgoed en uienteelt groot is, werd het steeds moeilijker om de deur dicht te houden voor Nederlandse klanten. Dus ging Oldenhuis Export zich toch steeds meer toeleggen op onderhoud en revisie van machines van erkende specialistische fabrikanten als Miedema, Struik, Schouten en AVR. “In 2016/2017 hebben we besloten om met de actieve export te stoppen. Ook om persoonlijke redenen, ik wilde meer thuis zijn, maar je ziet ook dat in andere landen men liever een importeur dan een exporteur heeft.”
Pommeq
De naam Oldenhuis Export verdween. “Er waren twee problemen met die naam. In eerste instantie omdat die gewoon te lang is. Met als doelgroep de Nederlandse en Duitse akkerbouwer moet je een korte krachtige naam hebben. Bovendien staat er Sex in (als je OldenhuiS Export aan elkaar typt, red.) waardoor je via google in Islamitische landen geblokkeerd wordt.” De nieuwe naam Pommeq is een samenvoeging van ‘pom’, verwijzend naar bol- en knolgewassen, en ‘eq’ voor equipment. “Wij onderscheiden ons door ons specialisme. Onze medewerkers houden zich niet bezig met trekkers, ploegen of andere werktuigen waardoor we ook dieper op de materie in gaan. Daarmee bedienen we de hele sector met onze kennis en kunde over machines voor de teelt van bol- en knolgewassen. Het is niet voor niets dat fabrikanten en dealers direct naar ons doorverwijzen.”
Continuïteit steeds belangrijker
Volgens Oldenhuis past het specialisme van Pommeq uitstekend bij de veranderingen in de landbouw. “In de akkerbouw krijg je steeds grotere bedrijven, waarbij personeel een probleem is en klimatologische ontwikkelingen invloed hebben op de teelt, het is vaker heel lang nat of heel lang droog. Continuïteit van de machines wordt steeds belangrijker. Als er iets stuk gaat, wil je snel geholpen worden en snel een antwoord hebben, zodat stilstand tot een minimum wordt beperkt. Dit kunnen wij omdat onze jongens de hele dag door bezig zijn met machines voor de uien- en pootgoedteelt. Het zijn specialisten. Aan elke rooimachine of kistenvuller hangt een besturingssysteem, waar je dankzij de juiste kennis en kunde over het onderhoud nog jaren veel rendement uit kunt halen.”
Pommeq heeft bovendien meer dan twintigduizend boeken en handleidingen liggen waarmee ze aan de hand van het serienummer en bouwjaar verwerkers of telers bij wijze van spreken in het veld kunnen helpen. Er is een groot magazijn aangelegd. “We kopen ook oudere courante voorraden op om iedere klant te kunnen bedienen. Uiteindelijk is ons doel dat de akkerbouwer niet rondjes hoeft te bellen maar voor alle vragen over de machines voor aardappelen en uien bij ons terecht kan. We werken ook nauw samen met partijen als AVR, Bijlsma, Visser, Struik en Miedema/Dewulf. We ontwikkelen samen de technieken, zij kennen en onderkennen ons specialisme en verwijzen in veel gevallen ook direct naar ons. Het is echt een samenspel. ”
Klanten landelijk bedienen
De insteek is om klanten landelijk te bedienen, waarbij ook Duitsland als thuismarkt wordt gezien. Naast planten, poten en verwerken is ook schoffeltechniek een onderdeel waar Pommeq steeds meer in doet. Met Steketee heeft het Friese bedrijf een overeenkomst en ligt de focus niet landelijk, maar specifiek op de noordelijke zand- en kleiregio. “Steketee heeft een aantal exclusieve dealers geselecteerd. Onderling werken we als dealers nauw samen. Wat ze bij Steketee heel goed zien is dat iedere schoffelmachine, uitgevoerd met een exclusieve camera, maatwerk is. Uien, spinazie of welk gewas dan ook is al een specialisme, daarnaast vraag iedere grondsoort weer om een andere techniek. Daardoor is geen schoffelmachine gelijk. Het mooie is dat wij op een Steketee kunnen inbellen en in principe door een bijstelling vanachter de computer al heel veel kunnen oplossen.”
Miedema Structural
Over de Miedema Structural mag gerust gezegd worden dat Pommeq voor revisie en reparatie veel bekendheid geniet. “Hoe de liefde ooit is ontstaan, ik heb geen idee, maar de techniek van een snarenbedpootmachine heeft mij altijd geïntrigeerd en heeft mij ook nooit losgelaten. We hebben inmiddels meer dan vijfhonderd gebruikers in Nederland en Duitsland in het bestand zitten. Niet alleen repareren en onderhouden we de machines, wij zijn ook bezig om ze verder te perfectioneren. Enerzijds door machines uit de jaren negentig te voorzien van nieuwe componenten als een printplaat. Met de overname in 2019 van de complete reparatieafdeling van Miedema in Winsum is de expertise in huis om zelf schakelkasten te maken.
Voor elk type Structural liggen er zoals gezegd ruilkasten in het schap. Anderzijds zijn we ook bezig geweest om de snarenbedpootmachine nog sneller en accurater te maken. Alles gebaseerd op de bestaande Structural.” De 2.0-versie ligt nog altijd in een hoek in de machinehal in Munnekezijl. “Uiteindelijk bleek deze versie te snel waardoor je de pootaardappel niet meer fatsoenlijk in de rug krijgt. Hoe harder je rijdt, hoe meer de knol begint te rollen. Maar het project is nog niet definitief afgesloten. Misschien dat ik ooit nog wel het stof afblaas van deze Structural 2.0-versie.”
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst en beeld: Martin de Vries