De laatste jaren is het areaal consumptieaardappelen met 6,5% toegenomen in de 5 toonaangevende aardappellanden. Als er dit jaar weer een stijging is, in combinatie met een gemiddelde opbrengst, kan het evenwicht tussen vraag en aanbod leiden tot prijsdruk voor de telers.
Invloed Brexit
Voor Groot-Brittannië, een van de NEPG-landen (Noordwest-Europese Aardappeltelers), kan deze veronderstelling nog niet worden gemaakt. Ook kan de Brexit tijdens het komende aardappelseizoen van invloed zijn op de stroom aardappelen en aardappelproducten, één van de uitdagingen voor de aardappelketen.
Markt in balans
Op dit moment is de markt in balans, ondanks de grotere oogst. Over het algemeen is de kwaliteit van de voorraden goed, maar er zijn wel meldingen van kiemen en veroudering en sommige partijen moesten eerder worden verkocht dan gepland. De NEPG vraagt zich af wat de kwantiteit en kwaliteit van de voorraden zullen zijn aan het einde van het voorjaar. In sommige landen is de kwaliteit een uitdaging. In België liggen de voorraaden op dit moment hoger dan in dezelfde periode afgelopen jaar.
Uitdagend seizoen
Voor volgend seizoen worden de contracten getekend met de verwerkende industrie. De prijzen af-land blijven hetzelfde of zijn iets lager dan vorig seizoen. Voor de langere termijn bewaring stijgen de contractprijzen. De vraag is wat de invloed van de veranderende wet- en regelgeving zullen zijn op de kostprijs voor de telers met de bijkomende kosten voor de bewaring. Maar ook op de nieuwe beperkingen zoals het verbod op het gebruik van Diquat.
Omdat CIPC voor kiemremming komend seizoen niet is toegestaan, wordt het een technisch en financieel een uitdagend jaar voor telers die hun aardappelen langer bewaren. De verwachting is dat er in het najaar iets meer aanbod van af-land aardappelen kan zijn, omdat veel telers niet op de hoogte zijn van de alternatieven voor CIPC. Het risico dat aardappelkwantiteit en/of kwaliteit verloren gaat, is bijzonder groot.
Bron: NEPG