De eerste snede is de belangrijkste grassnede, met de hoogste kwaliteit voer. Door de vele regenval deze winter is niet op alle plaatsen op tijd drijfmest uitgereden. Het huidige lenteweer versnelt de grasontwikkeling. Hierbij wat tips om verliezen van de eerste grassnede te beperken.
Boterzuurvorming
Belangrijkste oorzaak van boterzuurvorming is naast de verontreiniging met mest, een hoge Ruw as fractie (RAS); ofwel een hoog aandeel grond in de kuil. Dit wordt dan in de praktijk gecompenseerd met duur voer wat dan weer een negatief effect heeft op de kostprijs.
Pioneer meet aantal melkzuurbacteriën op gras
Voldoende melkzuurbacteriën op vers gras is essentieel voor de vorming van voldoende melkzuur tijdens het inkuilproces. Dit zorgt voor de noodzakelijke snelle en sterke daling van de pH van de silage. Bij een laag DS % is het bovendien noodzakelijk dat de fermentatie (conservering) snel verloopt. Immers bij een trage conservering krijgen boterzuurbacteriën en clostridiën de kans zich te ontwikkelen. Dit leidt tot inkuilverliezen en zelfs tot rotting van de silage. Pioneer meet in het voorjaar de van nature aanwezige melkzuurbacteriën. De onderstaande grafiek toont de resultaten van het onderzoek. De lage hoeveelheid melkzuurbacterien wijzen erop dat het gebruik van inoculanten noodzakelijk is!
Keuze van het juiste inkuilmiddel
Let op bij de verschillende omstandigheden ook de inzet van de juiste inoculant.
Onder moeilijke omstandigheden – koude voorperiode in combinatie met laag DS % – blijft het gebruik van PIONEER® 1188 het meest geschikte inkuilmiddel. PIONEER® 1188 bevat 6 verschillende melkzuurbacteriën, die ieder werken bij een specifiek pH-traject. Hierdoor daalt de pH snel en is de kuil snel stabiel.
Boven de 35 % DS adviseren wij een combinatiemiddel: conservering en broeiremming in 1, zoals PIONEER® 11G22 of PIONEER® 11GFT.
Zijn broei en schimmelvorming het probleem dan is het gebruik van PIONEER 11A44 het meest sterke middel. Broei en schimmelvorming zijn vaak bedrijfsgerelateerd. De oorzaak van broei ligt niet alleen aan het uitgangsmateriaal, maar des te meer aan bedrijfsomstandigheden zoals voersnelheid, methode van uitkuilen en compactie van de kuil.
Heeft u vragen? Stel ze via onderstaand formulier!