Op 22 maart hielden Delphy en PPO Broekemahoeve gezamenlijk een veldworkshop ’Voorjaarsploegen op kleigrond’. De belangstelling was boven verwachting groot. In totaal zijn er zo’n 275 bezoekers uit Flevoland en andere regio’s op deze workshop afgekomen. Er was duidelijk een behoefte bij telers om technieken te zien en te ervaren onder specifiek Flevolandse omstandigheden.
Het doel van deze veldworkshop was om de bezoekers kennis te laten maken met de mogelijkheden en aandachtspunten bij het later ploegen van de grond dan gebruikelijk. In Flevoland hebben enkele biologische telers al enkele jaren ervaring met het ondiep ploegen in het voorjaar, waarbij groenbemesters de bodem bedekt kunnen houden tot het voorjaar. Dit geeft een aantal interessante voordelen ten opzichte van het traditionele ploegen vóór de winter.
Perceel demonstratie
Er waren drie ekoploegen die actief gedemonstreerd konden worden deze middag. Daarnaast waren er ook een aantal werktuigen voor zaaibedbereiding te bezichtigen.
Op een perceel van de Broekemahoeve werden de demonstraties verricht. Op dit perceel had gedurende de winter een groenbemester van haver gestaan. Deze grond was rond de 20% afslibbaar met rond de 3,5% organische stof. Dit was een bodemsoort die normaal meestal rond december geploegd zou worden om voldoende verwering te hebben richting het voorjaar.
Kort voor de demo was de groenbemester geklepeld en bemest met drijfmest. Komend jaar staat er een biologische teelt van industriekool gepland. Door een bijzonder goede bodemstructuur, een bemesting kort vooraf en wat regen op de dag zelf was de grond echter niet zo droog als voorzien. Hierdoor was de bodem niet in de meest ideale conditie om kruimelig uiteen te willen vallen. Dit was als voorbeeld van de mogelijkheden met voorjaarsploegen niet ideaal, maar aan de andere kant kwamen op deze manier de verschillen tussen de ploegen wel weer extra goed naar voren.
Het was een interessante middag omdat men ter plekke de mogelijkheden, verschillen en effecten kon zien. En dat het weer een belangrijke rol speelde was duidelijk.
Mede-ondersteuners en samenwerkingspartners
Deze veldworkshop is mede ondersteund door de Provincie Flevoland vanuit het Actieplan Bodem en Water (ABW) en tevens vanuit het ABW-project Zicht op Bodemstructuur (ZOB). Voorjaarsploegen op kleigrond is een van de onderwerpen waar bij ZOB-deelnemers veel interesse en vragen over zijn. Tevens wordt vanuit het ABW momenteel in samenspraak met gebiedspartners verkend hoe een kennisfaciliteit Bodem en Water Flevoland er uit kan zien. Veldworkshops zouden daar een rol in kunnen spelen.
Bron: Delphy