Het bemestingsseizoen van dit jaar gaat voor de vroege teelten van start per vandaag (16 februari). Welke teelten nu definitief op de lijst van vroege teelten staan, is gisteren op het nippertje bekend gemaakt. Dit schreef minister Adema in een brief aan de Tweede Kamer.
Hiernaast is onverwacht en tot grote teleurstelling het voornemen om champost als organische stofrijke (OS-rijke) meststoffen te stimuleren, door middel van een fosfaatvrijstelling van 50 procent, terug gedraaid.
Melden vroege teelten
De vroege teelten zijn ontstaan doordat de eerste uitrijddatum voor drijfmest en vloeibaar zuiveringsslib op bouwland is verlaat naar 16 maart. Deze vroege teelten zijn hierop uitgezonderd en mogen eerder bemest worden, namelijk vanaf 16 februari. De gewaslijst van vroege teelten is terug te vinden op de website van RVO. Vroege teelten kunnen gemeld worden door via Mijn Percelen door te geven op welk perceel het gewas wordt geteeld. Dit dient uiterlijk 24 uur voordat het perceel bemest is gedaan te zijn. Meer informatie is te vinden op de website van RVO.
Door het verlaten van het uitrijddatum vervalt het verplicht aanmelden van maïsteelt (niet zijnde suikermaïs geteeld onder folie of maïs geteeld volgens de biologische productiemethode) op percelen op zand- en lössgrond.
Terugdraaien ruimere vrijstelling champost
Eind vorig jaar is de stimuleringsmaatregel voor OS-rijke meststoffen geconsulteerd met hierin verwerkt de aangenomen motie van Boswijk om een categorie van 50 procent toe te voegen. Dit om het verlies aan fosfaatgebruiksruimte ten gevolge van de invoer van de gecombineerde fosfaatindicator te compenseren. Omdat deze motie geen onderdeel was van wat er aan de Europese Commissie (EC) is voorgelegd en de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM) niet met zekerheid kan zeggen wat het effect is op nitraatuitspoeling heeft de minister besloten deze motie niet uit te voeren. De angst dat de EC dit weer ziet als het niet volledig uitvoeren van het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn (APN) en daarmee ook weer sancties oplegt lijkt allesoverheersend te zijn. Dit tot grote teleurstelling van LTO Nederland, we lijken weer blij te zijn gemaakt met een dooie mus. Daarnaast een gemiste kans de bodemvruchtbaarheid te verbeteren en kringlooplandbouw te stimuleren.
Realtime en digitaal mestvervoer
Met de start van het bemestingsseizoen wordt voor velen ook het realtime Vervoersbewijs dierlijke meststoffen (rVDM) actueel. Deze regelgeving is al per 1 januari van dit jaar ingegaan, maar in de praktijk krijgen veel leveranciers en afnemers van mest hier vanaf deze week mee te maken. LTO Nederland maakt zich serieus zorgen over de invoering hiervan, veel betrokkenen moeten er namelijk nog mee leren werken. Voor meer informatie zie www.verantwoordmestvervoer.nl.
Bron: LTO Nederland